Marketing in prodaja

Koristi in nevarnosti uporabe LinkedIna za moderne vodje…

Tako kot vsaka stvar na svetu, ima tudi LinkedIn svoje prednosti in slabosti. Ker pa včasih ne znamo objetkivno oceniti, katere prednosti dobimo z uporabo omrežja in katere slabosti nam pretijo na relativno novem socialnem omrežju, pa nam je to v spodnjem članku zaupala strokovnjakinja za področje LinkedIna – Manca Korelc.

11.6.2021

LinkedIn tudi v Sloveniji postaja orodje, ki leze v vse pore podjetja, od marketinga, HR, prodaje in managementa. In ravno pri slednjem so stvari še najbolj delikatne, saj se mora management zavedati kakšno sliko podjetja želi predstavljati navzven.

V zadnjih štirih letih, odkar sem predana LinkedInu, sem zasledila celo paleto prezence vodstva na LinkedInu - od popolne tišine brez profila do izjemno močnih osebnih znamk. In po vseh teh letih, še vedno ostaja debata o koristih in nevarnostih pojavljanja vodstva na LinkedInu.

Da bi se vsak uporabnik lažje odločil ali bo raje na strani virtualno-družbeno-medijskega molka ali pa bo zavzel zvezdniški položaj, si bomo spodaj pogledali, kaj lahko vodstveni kader sploh pričakuje na tej platformi.

Kaj so koristi pojavljanja uprave na LinkedInu?

 • Kot največji ambasadorji podjetja z največjim vplivom lahko ustvarijo veliko mrežo stikov in s tem velik obseg svojih sporočil.
 • Ker neposredno vplivajo na moč blagovne znamke podjetja, lahko posredno povečajo prodajo.
 • S svojo mrežo kontaktov lahko pomagajo pri aktivnostih social sellinga svojih prodajnikov.
 • Privabljajo dobre talente, ki jih podjetja pogosto iščejo.
 • S svojo javno prisotnostjo dobijo sporočila za javnost povsem novo dimenzijo in težo.
 • Z zgledom motivirajo svoje zaposlene k aktivni komunikaciji na LinkedInu.
 • Če se med kriznim upravljanjem pravilno sporazumevajo na LinkedInu, se lahko podjetje izogne nejasnim in zavajajočim medijskim objavam.

Pa nevarnosti pojavljanja uprave na LinkedInu?

 • Za uspeh na LinkedInu je potreben čas, ki si ga mnogi direktorji žal ne vzamejo – na LinkedInu je ključna konsistentnost, zato se mora znajti na tedenskih rednih aktivnostih
 • Če so posamezniki iz managementa aktivni, so lahka tarča za medije, ki iščejo negativne zgodbe – lahko jih kontaktirajo na LinkedInu (njihovi maili so redko objavljeni na spletnih straneh), označijo v svojih javnih objavah in tako ustvarijo pritisk k odzivu
 • Z objavami odpirajo prostor za (negativne) komentarje nekdanjim sodelavcem, strankam ali poslovnim partnerjem (teh je na LinkedInu sicer relativno malo) – če direktor podjetja objavi na primer pozitivno zgodbo iz ozadja, odpira možnost za negativne komentarje morebitnih zaposlenih s slabo izkušnjo; komentarje lahko izbrišemo, kar pa je zgolj obliž na komunikacijsko rano
 • Če podjetje gradi prepoznavnost blagovne znamke na podlagi osebne znamke direktorja, lahko obstaja nevarnost, če direktor zapusti podjetje, saj mora v tem primeru podjetje svojo prepoznavnost graditi iz nič.

Pogosto se v pogovorih s strankami dotaknemo tudi te teme in vedno jih umirim – vsaka stvar v poslu ima tudi negativne strani, ampak LinkedIn močno prevaga s pozitivnimi.

Ni mi treba poudarjati, da sem 100 % ZA, kajne?

Vedno tudi svetujem: pogovarjajte se. LinkedIn dodajte na agendo rednih kolegijev, izmenjajte misli o priložnostih, nevarnostih, napakah, dobrih praksah… In naj ostane čim manj nenapisanega in neizrečenega, kar ustvarja priložnosti in koristi vašemu podjetju. Vabim, da se povežete z menoj na LinkedInu.

Manca Korelc, strokovnjakinja za LinkedIn


Članek izraža stališče gostujočega avtorja in ne nujno stališče uredništva.

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.