Lifestyle

Kako premagati meglo v glavi in doseči poslovne cilje…

Vsem se je že zgodilo. Megla v glavi, slabši fokus, nizka motivacija in neskončna utrujenost, ki lahko traja dneve, tedne ali mesece. Vsekakor stanje, ki se mu na svoji poslovni poti poskuša izogniti vsak podjetnik. Kako lahko vse skupaj preprečimo in se vrnemo na zmagovalne tire, nam je v spodnjem članku razkrila gostujoča avtorica Malinca…

Misli podjetnika bi morale biti ostre kot britev, produktivnost pa vedno na vrhuncu. Glede na količino dela, ki ga pogosto opravijo taki posamezniki, bi marsikdo mislil, da to drži. Resnica pa je pogosto drugačna. Vsi imamo dneve, ko smo resnično produktivni, fokusirani in lahko veliko količino dela opravimo z lahkoto.

Prav vsak pa se sreča tudi z dnevi, ko ne gre vse po planu. Delo se nabira, stres se viša, fokus pada, pada pa tudi produktivnost … In takih dni si želimo čim manj.

Ravnovesje mentalnega in fizičnega za boljšo produktivnost...

Če želimo biti resnično učinkoviti, je nujno, da si vzamemo čas zase. Če nismo zadovoljni s svojim življenjem in je vse, kar počnemo, samo to, da delamo, delo hitro postane samo še to – delo. Če nam je ustvarjanje svojega podjetja na začetku predstavljalo motivacijo, lahko, če ne skrbimo za vse vidike svojega življenja, kaj hitro postane breme.

Skoraj vsi najuspešnejši vrhunski podjetniki zato skrbijo ne le za svoj posel, ampak tudi za svoje osebno zadovoljstvo in fizično zdravje.

Temelji vrhunske produktivnosti...

K temeljem vrhunske produktivnosti sodi nekaj preprostih in neštetokrat slišanih smernic, ki jih še vedno radi zanemarjamo...

  • Gibanje: Če več res ne gre, se poskusimo vsaj 30 minut na dan razgibavati oz. ukvarjati s športom, ki nam je všeč. Ta požene kri po telesu, nas ohranja gibke in naše mišice močne. 
  • Spanje: Izjemen pomen za mentalno bistrost ima spanje. Če ne spimo dovolj, ne moremo biti nikoli tako zbrani, kot bi bili, če bi si privoščili dovolj spanja. 
  • Mentalna higiena: Skrb za duševno zdravje je nekaj, na kar skoraj vedno pozabimo. Sem sodi vse od pogovorov s terapevti, če to potrebujemo, sproščanja skozi meditacijo in kreativno ustvarjanje pa tudi to, da v vsakdan vključimo tehnike, kakršna je npr. hvaležnost, saj možgane tako treniramo, da vidijo pozitivne reči in iščejo kreativne ter dobre rešitve.
  • Zdrava in uravnotežena prehrana: Na temo uravnotežene in zdrave prehrane je bilo povedano že toliko, da jih morda ravno zaradi preobilice informacij ne ozavestimo zares. A to, da telesu damo tista hranila, ki jih potrebuje, je resnično ključno.

To so temelji dobrega zdravja, in da ti vidiki postanejo nepogrešljivi v naši dnevni rutini, je zelo pomembno za zagotavljanje trajnostne energije, ki omogoča, da poslovanje razširimo na raven, ki jo želimo doseči. 

Ko nekaj časa v dnevu posvetimo tudi sebi in zdravim življenjskim navadam, potem med delovnim časom z energijo in mentalno ostrino naredimo veliko več, kot pa če smo nezdravi, utrujeni ali pa nezadovoljni. Vse to ubija naš fokus in krade dragoceno življenjsko energijo, ki jo še kako potrebujemo.

Čudežna molekula za več energije…

V našem telesu obstaja drobna molekula, ki bi ji lahko rekli kar energijska valuta naših celic. Podobno kot delamo, služimo denar in ga za kasneje hranimo v banki, mora telo izdelati tudi to posebno molekulo in jo shraniti za kasneje. 

Gre za molekulo energije, ki ji pravimo adenozin trifosfat ali krajše ATP. Čisto vsaka celica v telesu potrebuje molekulo ATP, saj zagotavlja energijo za vse celične procese. In če te molekule zmanjka ali pa je nimamo … Se to pozna na celotnem telesu, njegovem delovanju, na našem zdravju in učinkovitosti. 

A energija molekule ne more nastati brez ene pomembne spojine, ki poleg tega, da je vključena v produkcijo energije, skrbi tudi za zdravo srce, ožilje in celo funkcijo možganov. To je koencim Q10.

Kaj je koencim Q10? 

Koencim Q10, znan tudi kot ubikinon, je molekula, podobna vitaminom, ki jo najdemo v praktično vsaki celici v telesu. Je topen v maščobah, kar pomeni, da se raztaplja v maščobah, ne pa tudi v vodi. 

Koencim Q10 je z molekulo energije povezan tako, da spodbuja celično elektrarno, ki molekulo energije proizvaja. To je organel, imenovan mitohondrij, ki telesu pomaga učinkoviteje porabljati hrano za pridobivanje energije, poleg tega pa koencim Q10 deluje kot antioksidant v mitohondrijih in celičnih membranah, saj preprečuje razgradnjo teh celičnih delov, kar ponovno pomeni zaščito naše energije.

Pomen Q10 pri delovanju mitohondrijev in njegova vloga antioksidanta sta privedla do terapevtske uporabe in kliničnih preskušanj pri degenerativnih boleznih. Raziskave kažejo, da je pomemben za pravilno delovanje mitohondrijev, izredno pomemben pa je tudi za zdravje srca, delovanje mišic in kar je res izrednega pomena, pravilno delovanje možganov. 

Pomen zdravih možganskih celic…

Možganske celice imajo večjo koncentracijo mitohondrijev kot večina drugih celic v telesu. Življenjska doba nevronov v možganih je torej pogojena z mitohondriji. Brez zdravih mitohondrijev je naravno delovanje vsake celice okrnjeno, zato je koencim Q10 za zdravje možganov izredno pomemben in raziskave kažejo, da preprečuje oksidativne poškodbe v možganih ter varuje zdravje možganskih celic.

Koencim Q10 je torej pomemben ker…

  • Ščiti možganske celice: mitohondriji proizvajajo energijo za nevrone in nadzorujejo njihovo propadanje. Q10 ščiti mitohondrije pred oksidativnimi poškodbami in motnjami v delovanju.
  • Deluje na energijo v možganih: Q10 pomaga pri proizvodnji energijske molekule ATP v mitohondrijih. Nizka raven Q10 povzroča meglo v možganih, upočasnjeno procesiranje podatkov v možganih, upočasnjeno mišljenje in upad kognitivnih sposobnosti.
  • Vpliva na nevrotransmiterje: 10 prispeva k proizvodnji energije v mitohondrijih v vsakem od nevronov v možganih. Ohranja njihovo optimalno delovanje za normalno obdelavo podatkov v možganih.

Koencim Q10 je s svojim vplivom na energijo in zbranost torej nekaj, kar je za podjetnika, ki potrebuje oster fokus in jasne misli, izrednega pomena …

Kako do dovolj tega pomembnega vitaminu podobnega elementa?

Telo samo izdela nekje polovico vsega koencima, ki ga potrebujemo, žal pa ta s staranjem upada. Večinoma ga lahko dobimo s hrano ali pa si pomagamo s prehranskimi dopolnili.

V hrani ga največ vsebujejo:

  • meso: govedina, piščanec in svinjina (največ v srcu in jetrih),t
  • ribe: sled in sardine,
  • morski sadeži: kozice, rakci in nekatere školjke.

In kaj, če nismo ravno ljubitelji jeter in take hrane ne jemo vsak dan?

V tem primeru si lahko pomagamo s prehranskim dopolnilom, ki je postalo izredno priljubljeno za povečanje energije, zaščito srca in zmanjšanje stranskih učinkov statinov, ki jih večina pozna v obliki zdravil, ki znižujejo holesterol, a porabljajo veliko koencima Q10. 

Veliko ljudi dopolnila s Q10 jemlje tudi za preprečevanje degenerativnih bolezni možganov, za večjo sposobnost učenja in za boljši fokus.

Koencim Q10 najdemo v dveh oblikah, in to sta ubikinon in ubikinol. Najnovejše raziskave kažejo, da bistvene razlike v tem, katero obliko uživamo, ni. Obe obliki v telesu namreč prehajata iz ene v drugo, glede na to, kaj potrebujemo. Če pa želimo boljšo absorpcijo, pa si lahko pomagamo z dopolnili, ki so formulirana tako, da jih telo lažje izkoristi.

Črni poper za večji izkoristek koencima Q10…

Črni poper je priljubljena začimba, ki jo ima večina v svoji kuhinji. Njegov izrazit okus je posledica piperina, spojine, ki ji pripisujejo za cel seznam koristnih učinkov. Eden od teh učinkov je tudi boljša absorpcija hranil.

To pa še ni vse…

Piperin iz popra so tudi patentirali, najdemo pa ga pod imenom BioPerine® in zaradi učinka na boljšo absorpcijo so ga svojemu izdelku Koencim Q10 dodali tudi v podjetju Malinca.

Koencim Q10  je izdelek, v katerega so v Malinci vložili precej truda in raziskovanja ter s tem, ko so koencimu Q10 dodali izvleček BioPerine®, dobili zmagovalno kombinacijo. 

Študije kažejo, da tudi piperin  vpliva na možgane, zato je kombinacija s Q10 res odlična. Ena od raziskav je na primer pokazala, da je piperin zmanjšal vnetja in zaščitil zdravje možganskih celic, raziskovali pa so tudi vpliv na duševno zdravje, degenerativne možganske bolezni itd.

Prehranski dodatek, kakršen je Koencim Q10 z dodatkom BioPerine®, je torej odlična kombinacija za vse, ki si želijo vplivati na vitalnost celega telesa in poskrbeti tudi za svoje možgane, ki so naše glavno orodje.

Kot podjetniki se moramo zavedati, da je bistrost našega uma ključna in da moramo, če želimo doseči dobre rezultate, celostno poskrbeti za svoje zdravje. Dodajanje Koencima Q10 je lahko korak na poti k razbijanju možganske megle. 

Če ste torej opazili, da vas spremlja nezbranost, zmanjšana energija in težje razmišljanje, je vsekakor vredno poskusiti… 

Malincin Koencim Q10 s patentiranim izvlečkom BioPerine® najdete s klikom tukaj.Malinca

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.