Lifestyle

Ali lahko zaradi te sestavine boljše spite in posledično dvignete svojo produktivnost?

Vas kdaj skrbi, da spite premalo? Zgodnja jutra, dolgi dnevi, projekti, odgovornosti… To vse nas lahko doleti, če smo podjetniki. In vse to lahko kaj hitro vpliva na spanje ter posledično tudi na produktivnost ali naše poslovne odločitve…

Pomanjkanje spanja se odraža v vseh vidikih vodenja. Pomembna vidika, ki ju je treba ob pomanjkanju spanja upoštevati, sta razpoloženje in odnos do zaposlenih, še bolj pa je pomemben vpliv na ustvarjalnost in sposobnost sprejemanja pravilnih odločitev, ki so po pričevanju študij lahko ob premalo spanja precej slabše.

Bodite kot Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona

Jeff Bezos je eden tistih podjetnikov, ki si, kljub temu da vodi eno največjih in tudi najbolj uspešnih podjetij na planetu, vzame svojih nujnih osem ur spanja. A zakaj?

Leta 2018 je na diskusiji, ki jo priredil Economic Club of Washington povedal, da preprosto zato, ker tako lažje razmišlja, ima več energije in je bolje razpoložen. Meni namreč, da je bolje, če je naspan in zbran. Tako sprejme manj odločitev, ki pa so kakovostne. V nenaspanem stanju, ki bi mu sicer prineslo več produktivnih ur, pa bi najverjetneje naredil precej več neumnih odločitev in s tem škodo svojemu podjetju.

S tem se strinjajo tudi znanstveniki. Presenetili so namreč rezultati pomembne študije, ki jo najdemo v akademskem časopisu Anals of Neurology iz leta 2017. Ti namreč kažejo, da pomanjkanje spanja vodi v slabše in veliko bolj tvegane poslovne odločitve, ki se dolgoročno ne obrestujejo.

Spanje je torej pomembno in k dobremu spanju vsekakor sodi nekaj sprememb življenjskega stila, kot so zgodnji odhod v posteljo ter izklapljanje naprav pred spanjem. Če pa dodamo še urejeno prehrano in nekaj gibanja, pa smo že skoraj na konju …

Kaj če si želite spati, pa ne gre

Priznajmo si, podjetniški svet žal ni vedno videti kot nasmehi podjetnikov z naslovnic. Vključuje tudi precej stresa in pomembnih odločitev, ki ne vplivajo le na nas same …

Članek v Journal of Experimental Neurobiology pojasnjuje, da stres na več načinov škodljivo vpliva na spanje. Vpliva na fiziološke, nevronske in tudi hormonske mehanizme. Vse to lahko poleg vpliva na vodenje podjetja vodi tudi v zdravstvene težave. Ko se te enkrat začnejo, pa se hitro znajdemo v začaranem krogu nespečnosti, ki jo povzroča že sam stres zaradi premalo spanja.

Skrivnost, ki jo pozna le malo podjetnikov

A obstaja skrivnost, ki med podjetniki ni dobro poznana. Toliko bolj pa jo običajno poznajo športniki.

In kaj je tisto, kar imata podjetniški svet in šport skupnega?

Tako šport kot podjetništvo imata precej skupnih točk. Motivacija, naspanost, timsko delo, prave odločitve in prave reakcije v tistem najbolj optimalnem trenutku… Vse to povezuje športnike in podjetnike. In športniki so že zdavnaj ugotovili, brez česa ne smejo biti, da bi jim vse to uspelo…

Element, ki omogoča boljše spanje

Skrivnost dobrega spanja se skriva v magneziju. Da bi namreč lahko zaspali, se mora naše telo umiriti. Predvsem pa se morajo umiriti in sprostiti naši možgani. To pa brez magnezija ni tako preprosto.

Na kemični ravni magnezij vpliva na sistem, ki je odgovoren za to, da smo umirjeni in sproščeni. A glede na to, da naj bi skladno z nekaterimi študijami magnezija primanjkovalo kar 80 % ljudem, pravzaprav niti ni čudno, da se toliko ljudi ponoči premetava po postelji in se utaplja v skrbeh.

Celo Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je magneziju dodelila cel spisek pozitivnih koristi in sicer: 

  • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,
  • prispeva k ravnotežju elektrolitov,
  • prispeva k sproščanju energije pri presnovi,
  • prispeva k delovanju živčnega sistema,
  • prispeva k delovanju mišic,
  • ima vlogo pri sintezi beljakovin,
  • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju,
  • prispeva k ohranjanju zdravih kosti,
  • prispeva k ohranjanju zdravih zob,
  • ima vlogo pri delitvi celic.

Magnezij uravnava tudi hormon melatonin, za katerega vemo, da vpliva na to, kdaj smo zaspani in kdaj se prebudimo. Izredno pomemben pa je tudi vpliv na stres, ki ga prava količin magnezija odžene.

Magnezij zvečer za boljše odločitve zjutraj 

Ne samo, da magnezij lahko pomaga pri spanju, ampak pomaga tudi pri globljem in bolj mirnem spancu. Raziskovalci pravijo, da nas pomaga sprostiti tudi v primeru depresije in anksioznosti, kar je še toliko bolj pomembno.

A kako izbrati pravi magnezij?

Ameriška nacionalna institucija za zdravje je dokazala, da je izkoristek naravnega minerala tudi do 40 % boljši kot tisti, ki ga prejmemo iz sintetično ustvarjenih različic. Tak magnezij dobimo predvsem iz zelene zelenjave, oreščkov, stročnic, alg in drugih polnovrednih naravnih živil.

Veliko nas vseeno ne zaužije dovolj teh živil, dandanes pa so zaradi načina pridelave živila tudi precej osiromašena. Smiselno je torej dodajanje magnezija v obliki prehranskega dopolnila, ki na varen in naraven način poskrbi, da se raven magnezija v telesu dvigne in s tem vpliva tudi na kakovost našega spanca.

Malincin magnezij z ekološkim certifikatom omogoča prav to

V podjetju Malinca so ob pomoči strokovnjakov razvili izredno kakovostno prehransko dopolnilo z magnezijem.

Gre za naravni magnezij iz alge z imenom Ulva Lactuca, ki je gojena v strogih pogojih in ima tudi ekološki certifikat, kar dela Malincin magnezij edinstven.

Magnezij je v algi vezan na klorofil, zato se v telesu enostavno absorbira in tako poskrbi za regeneracijo, sproščenost in posledično veliko mirnejši spanec. Certificirano dopolnilo se je izkazalo kot odlična pomoč pri preprečevanju pomanjkanja magnezija in njegovih simptomov.

Obstajata dve možnosti 

Če želite poskrbeti za svoje uspešno poslovanje, potem morate v prvi vrsti poskrbeti za svoje dobro počutje. Seveda imate dve možnosti …

Prva je ta, da ne spremenite ničesar, še naprej slabo spite in sprejmete posledice. Druga pa je ta, da si s pomočjo naravnega magnezija dovolite možnost boljšega spanja, dobrega počutja in boljših odločitev.

Če želite boljši spanec in posledično boljše poslovne odločitve, potem je čas da preizkusite Malincin magnezij iz ekološke pridelave. Magnezij iz ekološke pridelave je na voljo drogerijah dm po vsej Sloveniji in na tej spletni strani.


Članek izraža stališče gostujočega avtorja in ne nujno stališče uredništva. 

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.