Lifestyle

5 idej za zdrave zajtrke podjetnikov…

Katera je tista jutranja navada, ki lahko z enim napačnim korakom vpliva na produktivnost in počutje čez cel dan? Ni treba posebej ugibati, da gre za zajtrk, ki še vedno velja za enega najpomembnejših obrokov…

Ko se zjutraj zbudimo, se v krvi dvigne sladkor in zato je pomembno, da damo telesu gorivo, ki sladkorja ne bo še dodatno dvignilo. Če namreč že zjutraj močno dvignemo sladkor, bo prišlo do hitrega padca energije, utrujenosti ter posledično do slabše produktivnosti. Telo pa je vseeno treba oskrbeti s hranili, ki nas napolnijo z energijo in še zvišajo produktivnost, kar si vsekakor želi vsak podjetnik.

Za zajtrk je torej dobro izbrati polnovredna živila, ki so vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Na daleč pa se je dobro izogniti predvsem enostavnim ogljikovim hidratom, torej sladkorjem in nezdravim prigrizkom. Sladkarije zato žal odpadejo. 

Za vas smo pripravili pet predlogov za hitro pripravljene in hranljive zajtrke. Nekatere izmed njih lahko pripravite tudi že kak dan prej in s tem prihranite dragoceni čas zjutraj.

#1: Jajca in avokadov toast

Sestavine za eno osebo:

Priprava: Na kokosovem olju umešamo jajca. V opekaču popečemo kos kruha in nanj namažemo zmečkan avokado. Na namaz dodamo narezano čebulico, sol in mešanico poprov.

#2: Jajca na oko

Sestavine za dve osebi:

  • 2 zvrhani žlički ocvirkov v masti
  • 4 jajca
  • 3 rezine slanine
  • Parmezan oz. sir za ribanje
  • Himalajska kristalna sol
  • Poper
  • Kruh
  • Po želji češnjev paradižnik

Priprava: V ponev damo ocvirke v masti in počakamo, da se mast stopi. Nato natrgamo ali narežemo slanino in jo damo v ponev. Počakamo, da se malce popeče in spusti maščobo. Pustimo, da kakšno minuto cvrči. Med tem mešamo.

V ponev na slanino in ocvirke ubijemo 4 jajca in ponev pokrijemo s pokrovko. Medtem ko se jajca pečejo, v posebno posodico naribamo malo sira. Ko so jajca primerno pečena, jih vzamemo iz ponve in jih takoj posujemo s sirom. Poljubno popramo in solimo. Postrežemo s poljubnim kruhom, če pa želimo, lahko zraven postrežemo še češnjev paradižnik.

#3: Hiter in zdrav zajtrk v kozarcu
Sestavine za eno osebo:

Priprava: V steklen lonček nasujemo pirine kosmiče, eritritol in cejlonski cimet. Dobro premešamo. Prelijemo z grškim jogurtom in posujemo z mandlji. Nato na vrh mandljev položimo narezano banano, sledijo chia semena, nastrgan kokos in za konec na vrhu še borovnice.  

Zajtrk v kozarcu si lahko pripravimo že zvečer, zjutraj pa ga preprosto vzamemo s sabo v službo.

#4: Domače beljakovinske ploščice

Sestavine:

Priprava: Vse sestavine zmešamo, razporedimo na peki papir ter za 2 uri postavimo v zamrzovalnik. Nato čokoladice narežemo in jih zavijemo v folijo. Ploščice lahko v hladilniku hranimo cel teden in jih uporabimo kot zajtrk ali prigrizek.

#5: Arašidovo-malinin chia puding
Sestavine za eno osebo:

Priprava: V lonček vlijemo mandljevo mleko in primešamo chia semena. Dobro premešamo in za 1–2 uri postavimo v hladilnik, da se chia semena dobro napijejo. Vmes premešamo in po potrebi dodamo še malo mleka ali chia semen. V kozarec skoraj do vrha prelijemo pripravljen chia puding. Primešamo žlico oz. 30 g arašidovega masla in pretlačene maline. Nekaj malin in arašidovega masla prihranimo za dekoracijo. Namesto masla lahko za dekoracijo uporabimo samo zdrobljene arašide. Poljubno premešamo sestavine v kozarcu in okrasimo. 

Puding je najbolje pripraviti že zvečer in tako nas zjutraj v hladilniku čaka odličen zajtrk.

Članek izraža stališče gostujočega avtorja in ne nujno stališče uredništva.

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.