Podjetniške zgodbe

Dr. Ksenija Šelih Martinec: Nikoli nisi prestar, da se naučiš kaj novega…

V poslu je že več kot 27 let. Mnogi jo na naših tleh prepoznajo kot vodilno avtoriteto na področju ginekologije. V svojem življenju je naredila že mnogo reči, a je kljub temu lačna novih znanj in uspehov. V tem iskrenem pogovoru smo se z njo pogovarjali o njenih začetkih, poslanstvu in še marsikateri drugi stvari.

1 I Gospa Ksenija, 27 let nazaj ni nihče razmišljal o zasebni ginekološki ambulanti, ginekologiji... kaj šele, da bi bila ambulanta po treh desetletjih še vedno ena izmed najbolj cenjenih v Sloveniji. Od kod vam ta pogum & želja za takšno potezo?

Zdravje je nedvomno vrednota, ki so jo želi imeti vsak izmed nas. In ko govorimo o zdravju žensk, ima vse skupaj še toliko večji pomen, saj zdravje vpliva na kakovost življenja žensk kot matere ter posredno tudi na zdravje njenih otrok. Zato je še toliko bolj pomembno, da se ženske spoštujemo, se imamo rade in stremimo k temu, da si zase želimo le najboljše.

In še sreča, da so bile ravno prijateljice tiste, ki so z mano pogosto delile svoje nezadovoljstvo glede njihovih izkušenj z našim zdravstvenim sistemom in tudi dostopnostjo do ginekologov. Njihove frustracije pa so v meni takrat prebudile gorečo željo, da se čim več žensk izogne tovrstnim izkušnjam ter da poskušam pomagati vsem ženskam po svojih najboljših močeh. Navsezadnje smo ženske čudovita in posebna bitja in prav je, da skrbimo ena za drugo.

Resnično sem si želela ustvariti nekakšno varno zavetje za vse predstavnice nežnejšega spola in jim pomagati po svojih najboljših močeh. Tudi sama sem namreč ženska in vem, kako hitro se lahko pojavi občutek zadrege in nemoči, sploh, ko govorimo o intimnih težavah. In res sem ponosna in srečna, da lahko po vseh teh letih še vedno počnem tisto, kar ljubim.

2 I Kot podjetnica ste se verjetno srečali s številnimi izzivi in preprekami. Kateri izziv bi rekli, da je bil vaš največji in kako ste se ga lotili?

Uh… vsaka poslovna pot je polna izzivov. A eden izmed večjih je zagotovo ta, da se v kakršnemkoli poslu trudiš biti proaktiven ter inovativen. Treba je biti prisoten, opažen. Če želiš, da ljudje opazijo tvoj trud in namen, potem preprosto moraš biti dober v tem, kar počneš.

Izredno pomemben del vsega tega pa je nenehno stremenje k osebnemu izboljšanju ter izboljšanju svojih storitev za svojo stranko. Novosti so velikokrat ključ do uspeha in vpeljevanje le-teh zna biti včasih kar precejšen zalogaj.

A kljub temu sta ljubezen do tega, kar počnete in resnična želja po tem, da nekomu resnično pomagate tisti glavni pomočnici, ki vam lahko pomagata premagati marsikateri poslovni izziv. 

3 I Glede na to, da ste prva ginekologinja v Sloveniji, ki je začela izvajati O-shot postopek - tisto posebno metodo, ki ženskam omogoča srečno intimno življenje, ne glede na življenjsko obdobje; kako bi rekli, da je to izoblikovalo medicinski center Kalliste, kot ga poznamo danes?

Res je, postopek O shot sem pripeljala v Evropo, ne samo v Slovenijo. Plazmo bogato s trombociti sem vpeljala že leta prej in s tem začela razvoj regenerativne ginekologije, tiste veje ginekologije, ki stimulira telo k lastni obnovi. Skupaj s kolegi iz celega sveta smo razvijali metode v sklopu regenerativne in funkcionalne ginekologije. Bili smo pionirji in med sabo smo si in si še pomagamo. Še vedno se učim in trenutno sem v postopku certificiranja za uporabo matičnih celic na področju ginekologije. Nikoli nisi prestar, da se naučiš kaj novega.

4 I Bi rekli, da je ravno to tisti glavni razlog, da je vaš center obiskalo že skoraj 130.000 žensk, ali kaj je v Kallisteju tako posebnega, da se ženske k vam z veseljem vračajo?

Ja, in ne. Kot sem že omenila, igrajo redna izobraževanja in nenehno stremenje k učinkovitim rešitvam za zdravje žensk veliko vlogo. Če se ne bi trudila iskati novih, manj invazivnih in učinkovitih načinov, ki lahko pomagajo ženskam, potem danes verjetno tudi ne bi izvajala O-shota ter ostalih postopkov iz regenerativne medicine.

A navsezadnje je tista resnična želja - strast do svojega dela, moje osebne in poslovne izkušnje iz področja ginekologije in porodništva poskrbela za to, da nam še vedno uspeva.

Poleg tega pa se v Kallisteju še predobro zavedamo, da je ženskam velikokrat nerodno govoriti o svojih intimnih zagatah s prijateljicami - kaj šele s svojim osebnim ginekologom. Zato tudi že nekaj časa izvajamo redne brezplačne ginekološke posvete. Preprosto se mi je to zdel odličen način, kako začeti tovrsten pogovor - sproščeno in v prijateljskem vzdušju, a še vedno diskretno ter strokovno. Tako se lahko ženske popolnoma sprostijo in se ne počutijo obsojene ali pod pritiskom.

5 I Resnično si želim, da mi ne bi bilo treba tega omenjati, a na žalost nekako ne moreva mimo tega, ko govoriva o poslu. Letošnja situacija je grozno vplivala na podjetnike, sploh tiste, ki so vezani na fizične lokacije - tako kot vi. Kako je vam kljub vsemu uspelo v tem času povečati promet in povrh vsega še širiti ekipo?

To, da smo medicinski center s 27 letno tradicijo, je zagotovo dejavnik, ki nam šteje v plus. Navsezadnje smo si zgradili naše ime s trdim in kvalitetnim delom, nenehnimi izobraževanji in spoštovanjem naših pacientk.

Je pa res… brez oglaševanja verjetno ne bi bili na tej točki, kot smo sedaj. Pa ne zato, ker je oglaševanje naše storitve čudežno izboljšalo. Ravno zaradi naše fizične lokacije smo ženske nekako morali obvestiti, da kljub ukrepom in zaprtju občin še vedno aktivno delujemo. In nekako sumim, da marsikomu ne bi bilo po godu, če bi osebo poklicali na telefon in jim to skušali povedati tako.

Če povzamem - dobra tradicija in trdo, ter pošteno delo sta zagotovo dva izmed ključnih dejavnikov. A tisto, kar je najbolj pomembno je to, da te človek opazi in ugotovi, da pa mu morda lahko nekje pomagaš. Brez oglaševanja pa v času, kjer se vsi borijo za pozornost in vidnost, verjetno težko zacvetiš in izpolniš svoje poslanstvo.

6 I Pa obstajajo kakšni pogoji ali kriteriji, pod katerimi sprejemate ženske na brezplačen posvet pri vas, oziroma kako se lahko oseba, ki potrebuje pomoč, na vas obrne?

Niti eden. Na sproščenem posvetu pri meni so dobrodošle vse ženske, ki opažajo neke spremembe, neke težave, se srečujejo z neodgovorjenimi intimnimi vprašanji - ne glede na to, kaj jih pesti, je dobrodošla čisto vsaka.

Poleg tega pa za rezervacijo termina ni potrebno nič drugega, kot izpolniti obrazec na naši spletni strani, ali zavrteti našo telefonsko številko in se dogovoriti z našo sestro.

Do zdaj sem sprejela še vsako naročeno pacientko, ne glede na to, kakšne vrste težava ali vprašanja so jo pestila.

7 I Pa še za konec - če bi si lahko na začetku svoje karierne poti dali en dragocen podjetniški nasvet ali lekcijo - katera bi to bila?

Moja izkušnja je, da moraš delati tisto kar imaš rad. Verjeti moraš v to kar delaš in vase. Biti moraš aktiven. Potem ti vesolje pomaga, da srečaš prave ljudi in pojavijo se prave ideje.Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.