Vodenje in managment

Kako si NE nakopati več dela…

Zanimiva tema spodnjega zapisa je lahko v nekaterih primerih precej zahrbna, saj se je mnogi podjetniki v vsej svoji dobrosrčni pomoči znotraj ekipnega duha niti ne zavedajo. Ravno zato zna spodnji zapis marsikomu odgovoriti na večno vprašanje vseh vodij ekip in podjetij, ki se v svojem delu, po domače rečeno utapljajo: Kako v takšnih primerih ravnati?

Predvidevam, da se ta trenutek sprašujete, kdo in kje za vraga se skriva ta vaš tihi ubijalec produktivnosti.

Preden vam zaupam odgovor, pa me zanima naslednje...

  • Ali ste podjetnik oziroma vodja oddelka znotraj podjetja?
  • Ste nekdo, ki vedno priskoči na pomoč zaposlenim pri reševanju problemov?
  • Z veseljem prevzamete iskanje rešitev, saj se počutite odgovorne?

V kolikor je vaš odgovor na zgornja vprašanja JA, potem vam bo današnja tematika v veliko zadovoljstvo, saj boste končno odkrili način, kako si ne nakopati še več dela in s tem ubiti svojo produktivnost. 

Poglejte...

Podjetniki in vodje oddelkov se v dnevni rutini srečujemo s predvidenimi nalogamiter tistimi, ki se na listi dnevnih opravil pogosto kar nenapovedano pojavijo.

Tako je...

Kot vodja posamezne ekipe ste namreč vi tista oseba, ki je na čelu za predloge, ideje, rešitve ter ostale pripadajoče nenapovedane težave.

V tem procesu pa se lahko zelo hitro pojavi skriti problem, ki se ga morda niti ne zavedate.

Naj razložim…

Delo vsake vodje je izredno raznoliko. Poleg dolgoročnega načrtovanja moramo biti pozorni na zagotavljanje najvišje kakovosti in rezultatov celotne ekipe, kar nas nemalokrat vplete še v njihovo delo.

Z vpletanjem v njihovo delo pa se rado zgodi, da nastalo težavo brez premisleka prevzamete nase, saj ste sami tam enkrat že bili in zato tudi poznate enostavno rešitev.

Ali pa…

Rešitve pravzaprav ne poznate, vaša narava dela pa vam ne dovoli, da težave ne bi odpravili. Zato vse skupaj prevzamete nase, najboljšo možno rešitev pa zaposlenemu sporočite do nekega dogovorjenega datuma. 

S tem početjem in njegovimi posledicami se nehote (in nevede) zgodita dve stvari


  • Kot vodja del si nakopljete se več nepotrebnega dela podrejenih (oziroma dodate njihovo trenuto težavo na svoj že prenapolnjen seznam nalog)
  • Podrejenim odvzamete njihovo samostojnost pri reševanju problemov, njihovo notranje zadovoljstvo in širok nasmeh ob uspešnem odpravljanju teh zapletov)

Ja - res je...

Zaradi takšnega načina dela se vam bo v bližnji prihodnosti verjetno zmešalo in boste pristali na prisilnem dopustu, ali pa vam bo vse skupaj počasi začelo uhajati iz rok, ker boste imeli kar naenkrat preveč stvari na svoji “grbi”...

Zato bodite zelo pazljivi pri takšnem režimu dela!

Verjamem, da ste se verjetno vsaj nekoliko prepoznali v opisanem, in se ta trenutek sprašujete najbolj logično vprašanje…

Kako se lahko v prihodnosti temu izognem in spremenim svoje početje?

Zelo preprosto…

Predlagam vam, da se o spremembah načina dela vedno pogovorite z vsemi zaposlenimi ter s skupnimi močni poiščete najbolj ustrezno rešitev.

Pomembno pa je, da jim izrecno daste vedeti 3 ključne stvari...

  • Vedno sem na voljo, ko me potrebujete pri rešitvi posameznega problema.
  • Nastali problem je vaš in ga morate znati rešiti sami.
  • Če se znajdete v težavah, pripravite predloge z rešitvami ter mi jih predstavite. Tako vam lahko najbolj učinkovito pomagam, poleg tega pa se s skupnimi močmi odločimo za najbolj smiselno rešitev.  

Verjamem, da se bo takšen odziv zaposlenim morda na začetku zdel nekoliko pretiran, ampak verjemite mi - prej ali slej bodo tudi sami odkrili koristi in prednosti takega sistema.

Njihov način dela se bo spremenil - na bolje, začeli bodo verjeti v svoje sposobnosti, pri svojem delu pa bodo postali veliko bolj produktivni ter samostojni.

To pa še ni konec...

Vaše delo bo posledično postalo veliko manj stresno, z manj nepotrebnimi nalogami, kar vam bo pričaralo vsaj nekoliko več prostega časa za polnjenje "izpraznjene baterije".

Tako, da...

“It’s a win-win combination for both sides!”

Upam, da sem vam z današnjim nasvetom naslikala kakšno novo idejo pri izboljšavi poteka dela znotraj vaše uspešne ekipe.

Sara

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.