Marketing in prodaja

Ali je “email marketing” resnično mrtev?

Verjetno je o tej temi že marsikdo veliko slišal ali prebral, konkretnega odgovora pa nekako ni bilo ravno na spregled. S tem namenom so v spodnjem zapisu predstavljena 3 glavna področja email marketinga, v katere se ŠE VEDNO “izplača” vložiti več truda za doseg večjih rezultatov…

Preden skočimo v zgoraj omenjena 3 glavna področja, bi vam najprej želela predstaviti dve dejstvi o email marketingu oziroma e-pošti, ki bosta zagotovo odgovorili na tole vprašanje:

Ali je še vedno smiselno uporabljati email marketing v današnjih časih?

Odgovor je čisto preprost - DA!

Naslednja dva dejstva namreč potrjujeta, da email marketing v bližnji prihodnosti še ne bo kar "poniknil":

Dejstvo #1: Večina zaposlenih na neki točki v karieri prejme e-poštni naslov, skozi katerega ponavadi poteka celotna komunikacija med zaposlenimi in poslovnimi partnerji.

Dejstvo #2: V današnjem "internetnem svetu" je e-poštni naslov nekaj, kar potrebuje že skoraj vsak izmed nas, saj lahko z njegovo pomočjo opravljamo spletne nakupe, ali pa ustvarjamo račune na priljubljenih družbenih omrežjih, kot so Facebook, Instagram in Youtube.

Iz zgoraj naštetega lahko torej sklepamo, da velik odstotek ljudi še vedno uporablja e-poštni naslov in hkrati tudi redno preverja prejeto e-pošto.

S takšno statistiko ni ravno težko razumeti, zakaj je email marketing odlična izbira za promocijske kampanje.

Modri marketerji so že opazili, da email marketing ne pojenja, in so pripravljeni svoj denar investirati ravno tja, kjer so vidni rezultati.

Ampak...

Včasih je donosnost naložbe v e-poštno trženje videti nekoliko mračna...

Težava pa največkrat ni v tržnem kanalu, temveč v načinu pošiljanja sporočil. 

In ravno zaradi te problematike vam želim predstaviti tri ključna področja, v katera bi bilo pametno usmeriti več energije, če si želite boljših rezultatov vaših kampanj. 

Pa poglejva prvo področje na današnjem spisku...


#1: Personalizacija…

S personalizacijo e-pošte ustvarimo nekoliko bolj osebne odnose in se bolj povežemo z osebo na drugi strani ekrana.

Prepričana sem, da bodo na daljši rok uspela le tista podjetja in blagovne znamke, ki se bodo znala prilagoditi in uporabljati personalizirana sporočila, saj le-ta ustvarijo tisto unikatno povezavo med podjetjem in potrošnikom.

Personalizacija e-pošte ni nič novega, a kljub temu opažam, da je ta ključna komponenta oglaševanja še danes pogosto pozabljena ali prezrta...

Za začetek lahko pričnete z dodajanjem imen prejemnikov, vendar se tukaj ne ustavite. Uporabite še geolokacijo, pretekle nakupe, status stranke, podatke tretjih oseb in še več - tako, da bodo njihove izkušnje kar se da prilagojene in čim bolj osebne. 

Prilagajanje sporočil je namreč ena najbolj priljubljenih taktik trženja po e-pošti, ki jo tržniki lahko izkoristijo.


#2: Segmentacija...

Pošiljanje univerzalnih promocijskih emailov vsem naročnikom, ne da bi upoštevali kdo so vaši naročniki, kaj jih zanima in kje v življenjskem ciklu vaše blagovne znamke sploh so - za takšen način trženja preko e-pošte ni več prostora.

Tak sistem je včasih sicer deloval, danes pa večina potrošnikov takšna sporočila spregleda ali pa ga izbrišejo, še preden ga sploh preberejo. 

Če želite uspešno pošiljati personalizirana sporočila, je segmentacija kupcev od prvega dne naprej ključna pri kreaciji vašega email marketing sistema.

Dodajanje "oznak" ob vsakem nakupu je izredno preprost način, s katerim lahko spremljate potrošnikovo zanimanje, dobljene podatke pa uporabite v prihodnjih kampanjah.  

S pomočjo segmentacije boste ugotovili, kaj je všeč vsakemu posamezniku. Tako lahko v naslednjih prilagojenih kampanjah uporabniku pošljete mnogo bolj relevantno uporabno ali promocijsko vsebino, ki bo v očeh bralca mnogo bolj magnetna, kot ostala univerzalna sporočila. 

Poleg segmentacije pa je pomembna še zadnja taktika, ki vpliva na boljše zaupanje ter naravno povezavo stranke z vašo blagovno znamko...


#3: Kombinacija različnih tipov vsebin…

Pošiljanje zgolj promocijskih sporočil vam pri dolgoročni viziji blagovne znamke ne bo naredilo usluge - prej obratno...

S takšnim početjem vas bo potrošnik hitro označil za še enega izmed tistih, ki mu želijo nekaj prodati, zato vas lahko hitro uvrsti na svojo črno listo blagovnih znamk.

Po domače povedano - na ta način boste sami poskrbeli za izključitev iz igre. Uporabnik vam bo podaril rdeči karton, v njegovih očeh pa boste ustvarili grenak priokus na ime vašega podjetja.

Zato vam polagam na srce naslednje...

Nikoli ne "bombardirajte" svojih zvestih kupcev zgolj s promocijskimi sporočili, ampak v svoje email oglaševanje vključite tudi različne, uporabniku bolj prijazne tipe vsebin.

Če želite več zaupanja uporabnikov ter ustvariti pozitivno povezovanje z vašo blagovno znamko, vam bosta spodnja dva primera zagotovo prišla prav:

  • Uporabna vsebina v obliki priročnega blog članka (tako lahko vaši ciljni skupini pomagate pri neki specifični zagati)
  • “Lifestyle” vsebina (predstavite del svojega vsakdana kot lastnik blagovne znamke, posamezna ekipa ali pa prikažite ozadje procesa ustvarjanja vaših izdelkov)

S tem načinom dela boste ustvarili bolj človeški odnos z vašo publiko, ki vam bo na dolgi rok doprinesel veliko večje zaupanje in lojalne kupce, ki se z veseljem vračajo. 

Po "marketinško" povedano - z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste zagotovo izboljšali vaš ROI vseh email kampanj.

Mojca

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.