Marketing in prodaja

3 PREZRTI marketinški trendi v letu 2021…

V 21. stoletju je unikatnost ključnega pomena za poslovni uspeh, saj je na trgu že majhna poplava različnih ponudnikov. Na srečo pa obstajajo načini, s katerimi lahko podjetja z lahkoto razširijo kredibilnost in sporočilo, ki ga želijo poslati svojim obstoječim in potencialnim uporabnikom.

Za uspeh v tej hitri industriji morate biti pripravljeni narediti več, kot le slediti trendom v trženju - morate biti pripravljeni narediti en korak več, kot vsi ostali.

S tem ciljam predvsem na ustvarjanje unikatnih uporabnih vsebin za vaše sledilce in kupce, s katerimi svoji ciljni skupini uspešno priskočite na pomoč pri njihovih morebitnih težavah...

Žalostna resnica je, da si veliko podjetij preprosto ne želi "nakopati" dodatnega dela, medtem, ko nekateri preprosto nimajo dovolj časa, ali pa jim primanjkuje usposobljenega kadra. 

Ampak...

Pomen unikatnosti je v zadnjih letih strmo narasel - sploh, če si želite izstopati na tako zasičenem trgu, kot ga poznamo danes. 

In da bi vam lahko pri vsem skupaj lahko čim bolje priskočila na pomoč, sem za vas spisala 3 pomembne dejavnike, ki vam bodo pomagali izstopati od konkurence, postati edinstveni ter privabiti večje število kupcev.

Pa poglejva, kaj sem pripravila...

#1: Uporaba vsebin, ki jih ustvarijo uporabniki...

S tem ciljam na uporabo slikovnih & video vsebin uporabnikov vaših produktov ali storitev (pozitivna mnenja in komentarji), ki jih lahko objavite na družbenih omrežjih in tako v očeh obstoječih in novih strank povečate kredibilnost vašega podjetja. 

PRIMER: Če ima vaše podjetje Instagram profil lahko vsebine uporabnikov objavljate na svoji glavni strani (večinoma se objavijo na IG story), kjer njihovo zadovoljstvo delite z vsemi svojimi sledilci.

S tem ustvarite mnogo boljšo kredibilnost in zaupanje v ponudbo, ki jo ponujate na nasičenem trgu.

V kolikor ste še na začetku svoje poslovne poti in posledično nimate veliko tovrstnih vsebin na družbenih omrežjih, vam predlagam naslednje...

 • Vsaki novo pridobljeni stranki po določenem času uporabe vašega produkta ali storitve pošljite "email zadovoljstva", kjer jih v prijateljskem tonu prosite za njihovo iskrejno mnenje. Večina vam bo zagotovo odgovorila. 
 • Ko dobite pozitiven odgovor je vaš naslednji korak ta, da preverite, ali lahko strankino vsebino uporabite na svojih družbenih omrežjih. Iz izkušenj vam povem, da se bodo v večini primerov stranke s tem brez problema strinjale.

Na ta način boste pridobili veliko uporabnih vsebin, ki vam bodo naredile ogromno uslugo pri širjenju zadovoljnega glasu vaših kupcev.

Če želite narediti še en korak več, pa vam predlagam tole...

Strankam ponovno pošljite e-mail, v katerem jih prijazno vprašajte, če lahko svoje zadovoljstvo izrazijo še v video vsebini, ki bi jo lahko uporabili za pristajalno stran ali nadaljnje oglaševanje. V zameno pa jim ponudite brezplačen produkt oz. storitev, ali upravičen popust pri naslednjem nakupu.

Tako boste v najkrajšem možnem času prišli do unikatnih vsebin zadovoljnih strank, zaradi katerih vam bodo nove in obstoječe stranke bolj zaupale, posledično pa boste občutno povečali prodajo. 

Tukaj pridejo v poštev tudi vsebine tako imenovanih "influencerjev", s katerimi se lahko dogovorite za plačilo ali brezplačen produkt v zameno za njihove prispevke. 

Vse te dragocene vsebine lahko uporabite na družbenih omrežjih, pristajalnih straneh, email kampanjah in kar je najbolj pomembno - v oglasih. 

Tako...

Verjamem, da vam je to poglavje pričaralo kar nekaj novih idej, zato si kar poglejva še naslednjo točko...

#2: "Branded" vsebina...

Vsebina, ki jo ustvarite sami je danes eno izmed najbolj močnih in avtentičnih orožij pri širjenju vaše podjetniške vizije v ciljno skupino, ki jo želite doseči. 

V mislih imam vsebine, kot so blog članki. Z njimi lahko opredelite točno določeno temo za katero veste, da bo vaši ciljni skupini pomagala pri razumevanju njihovih težav in posledično boljšemu rezultatu za vas...

Blog članke lahko uporabite za organski ali plačljiv doseg.

Tukaj pridejo v poštev tudi popularni YouTube posnetki ali hitri izseki le-teh s ključnimi nasveti predstavljene teme, ki jih z lahkoto uporabimo na vseh družbenih omrežjih.

V kolikor se že poslužujete vseh omenjenih vsebin ali pa se jih nameravate posluževati v prihodnje, bi vam želela predstaviti postopek, ki vam zna vse skupaj precej olajšati:

 1. 1
  Posnamite YouTube video o določeni temi, ki jo želite izpostaviti oziroma pojasniti svojim sledilcem (ja - to vsebino lahko objavite na vseh družbenih omrežjih)
 2. 2
  Iz pripravljene vsebine ustvarite krajše izseke ključnih nasvetov in jih uporabite za nove objave ali "branding" oglase (če želite imeti svoj "podcast", potem ustvarjeno vsebino pretvorite v zvočno obliko in jo preprosto objavite na svojem kanalu)
 3. 3
  Napišite blog članek iz tega, kar ste povedali v YouTube posnetku (lahko ga objavite tudi na svoji spletni strani)

Z zgornjim načinom lahko iz enega samega YouTube posnetka ustvarite ogromno različnih uporabnih vsebin, ki vam bodo pomagale širiti vaše poslovno sporočilo...

Upam, da vam je način ustvarjanja “branded” vsebin zdaj vsaj malce bližje in ga boste čimprej lahko vključili še v prakso.

S tem pa sva prišla še do zadnje točke na današnjem seznamu...

#3: "Going live"...

Pomembno je, da ne pozabite na snemanje videov (sami ali v družbi gosta) na Facebooku in Instagramu, kjer se lahko poslužujete moči posnetkov v živo. 

Tako je...

“Going live” je v današnjih časih izredno priljubljen, ljudje pa smo precej naklonjeni taki zvrsti vsebin. Na ta način se namreč lahko direktno povežemo s predstavnikom izbranega podjetja ali celo samega ustanovitelja. 

Ustvarjanje tovrstnih vsebin še vedno marsikomu predstavlja neko nelagodje, saj - vsaj med podjetniki na slovenskem trgu - ni dovolj razširjen. To pa vam nudi določeno prednost pred vašo konkurenco

V kolikor vam snemanje v živo ne predstavlja večjega problema, se tako lahko z vašimi sledilci nedvomno povežete na bolj oseben način. 

Mojca

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.