Filipova kolumna

Ko je “slon v trgovini s porcelanom” morda celo preveč blaga primera…

Filip Pesek, lastnik dobro poznane marketinške agencije in novopečeni očka, je tokrat spregovoril o slonu & slovenskih olimpijcih… ter sestavil zanimivo podjetniško izhodišče, ki mu je vredno prisluhniti.

Vsi moški se verjetno kdaj v življenju počutimo precej neuporabne… in nesposobne. Meni se je to zgodilo pred kratkim, ko je iz porodnišnice prišel naš Mateo.

Mama je namreč že po nekaj dneh pri starševskih opravilih postala hitra & suverena kot naši športniki na letošnjih 24. zimskih olimpijskih igrah, medtem ko je oče (beri: jaz) deloval tako okorno, da je primera “kot slon v trgovini s porcelanom” za njegovo početje morda celo preveč blaga. 

Na srečo sem relativno hitro vendarle našel svoje mesto pod soncem, saj sem se odločil, da bom poleg svojih rednih, počasnih in neelegantnih opravili z malim Mateom počel stvari, ki mu bodo prav prišle na dolgi rok…

Tako z njim poleg pravljic v treh različnih jezikih občasno bereva Prešernove poezije, pojeva in delava raznorazne gibalne vaje. Na tem mestu se je seveda smiselno vprašati…

Ali bo katera od teh aktivnosti imela kakršen koli pozitiven učinek v prihodnosti? 

Hja - dobro vprašanje…

Pa ne zato, ker bi si si želel s tabo govoriti o razvoju otrok, pač pa zato, ker je meni (in štirim ostalim skrbno izbranim podjetnikom) to zgornje vprašanje - v malo drugačnem kontekstu - pred meseci na enem prav posebnem mastermindu postavil gospod Miha. 

Zanimalo ga je namreč, kako naj meri, kakšen učinek imajo na njegov brand in posel njegove tedenske objave na LinkedIn-u… in ali se mu ta aktivnost sploh splača. 

Vprašanje je seveda na mestu in verjamem, da je prav vsak izmed nas v preteklosti razmišljal o nečem podobnem… 

  • Ali se mi sploh splača snemati Instagram storye, če pa v analitiki vidim, da iz tega naslova ne ustvarim kaj dosti prodaje? 
  • Ali se mi sploh splača redno pošiljati vsebinska E-mail sporočila našim kupcem in potencialnim kupcem? 
  • Ali se mi sploh splača danes prebrati neko knjigo, poslušati nek podcast ali oditi na nek dogodek?
  • Ali se mi sploh splača upoštevati “Peskove ideje” in občasno investirati denar v promocijo magnetnih vsebin, ki na kratek rok verjetno ne bodo prodale kaj dosti? 

Oziroma malo bolj splošno… 

“Ali se mi danes sploh splača narediti nekaj, od česar v roku naslednjega tedna ali meseca ne bom videl direktno merljive posledice?”

Ja. Splača se ti.

Ob predpostavki, da se zadev lotiš v smiselnem zaporedju in smiselnem obsegu. 

Če si recimo nekdo, ki nima ne spletne strani in ne aktivnih spletnih lijakov, potem (vsaj po moje) ni ravno pametno, da vso svojo energijo investiraš v organske objave na TikToku. 

Če pa si nekdo, ki ima aktiven marketing in stalen dotok novih povpraševanj, potem je ključno, da v svoj urnik (ali urnik svoje ekipe) pametno dodajaš dolgoročno koristne aktivnosti. 

Morda v svoj delovni mesec umestiš “načrtno mreženje” in dve spoznavni kosili na mesec… morda aktiviraš svoj LinkedIn profil… morda začneš z distribucijo plačljivih magnetnih vsebin… morda se lotiš PR projektov… morda pa si daš “na stran” nekaj ur svojega časa in jih posvetiš dodatnemu izobraževanju. 

V vsakem primeru se ti teh dolgoročno koristnih strategij & dejavnosti ne splača v celoti ignorirati (pa čeprav direktno merljivega rezultata ta mesec zagotovo še ne bo), saj je že dobri-stari Jeff Bezos dejal… 

“If we think long term, we can accomplish things that we couldn’t otherwise accomplish…”

Filip Pesek


Kolumna je bila izvorno objavljena 3. marca na portalu SvetPodjetništva. 

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.