Podjetniške zgodbe

Ljudje leta in leta preživimo z željo ali idejo, pa si je ne upamo uresničiti…

Žiga Rejc. Mlad, nadobuden podjetnik, ki je v času zaprtja države – s svojim interaktivnim izletnikom – več kot 7000 Slovenk in Slovencev spodbudil k odkrivanju manj znanih kotičkov naše razgibane dežele, je z nami podelil svoje razmišljanje o tem, kako uspeti v svetu podjetništva.

29.6.2021

1 I Žiga, ker si v svojih rosnih dvajsetih že zelo uspešen podjetnik me zanima, kaj je bil tisti prelomni trenutek, da si se odločil lansirati svojo zgodbo in ali si kdaj dvomil v to, da bo tvoja podjetniška ideja naletela na plodna tla?


Hja, že od nekdaj sem precej ustvarjalno in kreativno naravnan, zato me je ideja o lastni podjetniški zgodbi še toliko bolj privlačila, saj mi je navsezadnje predstavljala tudi velik izziv in skok iz cone udobja. Poleg tega sem velik ljubitelj potovanj, izletov in praktično česarkoli, kar vključuje odkrivanje čudovitih koščkov našega sveta in zdelo se mi je smiselno, da tudi svojo podjetniško pot nadaljujem v tej smeri. In če sem iskren, so mi precej “najedali” tudi prijatelji, družina in ostali znanci, saj so me ob vsakem koncu tedna klicali za pomoč pri predlogih za izlete. Težava je v tem, da je marsikdo ujet v prepričanju, kako majhna je Slovenija in da pri nas ni ničesar za videti, zato se ljudje znova in znova odpravljajo na tiste tipične destinacije - Bled, Piran, Velika Planina, Kranjska Gora, ipd. V svojih krogih pa sem znan po tem, da mi vedno znova uspe izbrskati nove (in manj obiskane) luštne slovenske bisere, zato sem tudi prišel na idejo, da bi vse svoje dosedanje izkušnje in odkritja lahko podelil v obliki simpatične knjižice kar z vso Slovenijo.

Ampak ja, kot vsak novopečeni podjetnik, ki se prvič podaja na lastno poslovno pot, si seveda želi, da bi se njegova ideja “prijela”. In glede na to, da po dobrem letu od lansiranja Jaz pa pojdem znamke še vedno navdihujem in navdušujem ostale vesele izletnike, očitno nekaj počnem prav : )

2 I Do zdaj se je - kljub vmesnemu zaprtju države in ostalih neljubih ukrepih - prodalo že več kot 7000 izletnikov in to v zelo kratkem času; zakaj meniš, da je ravno tvoj izletnik tako lepo sprejet med Slovenci in Slovenkami vseh starosti?

Ena izmed prednosti izletnika je sigurno ta, da so izleti razdeljeni po regijah, kar je v tem času ljudem precej olajšalo načrtovanje potepov po lastni regiji. Zanimivo je namreč, da velikokrat najslabše poznamo kotičke, ki se nahajajo direktno pred našim nosom. Poleg tega pa se v knjižici najdejo številni predlogi za obiske manj znanih kotičkov, ki nam drugače nikoli ne bi padli na pamet.

In še nekaj je… Sam že nekaj časa pogrešam listanje starih dobrih albumov (ki so danes že skoraj izumrla vrsta) in obujanje spominov na izlete s svojimi najdražjimi, zato sem se snovanja teh posebnih Jaz pa pojdem izletnikov lotil tako, da lahko vanje ljudje prilepijo tudi svoje slike iz dogodivščin, ali kaj dopišejo. Na ta način sem želel poskrbeti, da bi ljudje izletnik z veseljem uporabljali, hkrati pa soustvarjali še čisto svoj potovalni album.

3 I Kaj bi rekel, da so tiste 3 ključne sestavine, ki bi jih vsak novopečeni podjetnik moral vedeti pri ustvarjanju svoje poslovne zgodbe?

Hmm... zanimivo vprašanje : )

Najbolj pomembna lekcija, ki sem se je naučil v vsem tem času je ta, da je neomajna podpora tvojih bližnjih prvi glavni korak na poti do uspeha. Ko še nekdo - razen tebe samega - verjame v tvoj produkt in te pri tem podpira, je namreč mnogo lažje “štartati”. 

Vsekakor ti na začetku podjetniške poti krvavo prav pride nekaj začetnega kapitala, da ti ni treba šparati na račun kakovosti izdelkov - zame sta bili kvaliteta in iskrenost vedno na prvem mestu in mislim, da je tudi ta miselnost zaslužna, da je bila znamka Jaz pa pojdem tako dobro sprejeta na slovenskem trgu. 

Ne morem pa seveda mimo tega, da brez skrbno načrtovanega in res vrhunsko izpeljanega oglaševanja, v tako kratkem času, najbrž ne bi požel takšnega uspeha in si zagotovil, da me bo v roku enega leta spoznala skoraj cela Slovenija.

4 I Glede na to, da sta edina slovenska interaktivna izletnika Jaz pa pojdem in njegov naslednik Jaz pa pojdem s psom takorekoč obnorela Slovenijo, ali načrtuješ še kakšne podobne produkte?

To je zaenkrat še skrivnost : ) Ampak ja, definitivno prihaja še več posebnih in tematsko naravnanih izletnikov z novimi idejami za potepanja - sploh po manj znanih kotičkih Slovenije. Znamko Jaz pa pojdem imam namen v tem letu nadgraditi in dodati še ostale noro uporabne potovalne pripomočke, ki bodo ljudem tako olajšali, kakor tudi polepšali izletkanje po naši čudoviti deželi.

Vsekakor želim nadgraditi tudi ponudbo pasjih potovalnih pripomočkov, saj se kot lastnik psa dobro zavedam, kako luštna družba so psi na izletih. Naj samo namignem, da v kratkem prihaja v prodajo produkt, ki je novost na slovenskem trgu in bo pomenil pravo revolucijo za vse pasje lastnike. Kaj več o tem pa izveste kmalu… : )

5 I Čisto na začetku pogovora si omenil, da “nekaj očitno počneš prav”. Kaj pa ti meniš, da je tisto, zaradi česar tvoj produkt izstopa v poplavi ostalih podobnih potovalnih priročnikov?

Ja, res sem navdušen nad odzivom ljudi, ki jim moja izletnika predstavljata “obvezno opremo” na njihovih pohajkovanjih po Sloveniji. Kar razberem iz številnih zahvalnih sporočil, ki jih dobivam vsak dan, je ljudem očitno najbolj všeč to, da lahko svoje izlete soustvarjajo. Se pravi, mu dodajo svoj pečat s fotografijami z izletov in zapisanimi vtisi, ki jih bodo zmeraj spominjali na določen potep (z določeno osebo).

Poleg tega se mi je zdelo super, da se povežem še z ostalimi slovenskimi turističnimi ponudniki - sploh v teh nehvaležnih časih - in na ta način uporabnikom izletnika omogočim tudi popuste, ki jih lahko na različnih destinacijah izkoristijo, za še bolj nepozabna doživetja. Turizem je namreč ena izmed najbolj pomembnih in dobičkonosnih panog v Sloveniji, ki pa je v zadnjem letu doživela velik udarec. Celostna turistična ponudba pa je ključ do uspeha in zadovoljnih tako domačih, kot tujih turistov. 

6 I Na katero stvar si v času svojega samostojnega podjetništva najbolj ponosen in kaj je tisto, kar morda obžaluješ?

Najbolj ponosen sem na to, da sem zbral pogum in se “brcnil v rit” ter uresničil to idejo, ki mi je že dolgo “glodala” možgane. Včasih ljudje namreč leta in leta preživimo z neko željo ali idejo, pa si je ne upamo uresničiti, ali pa najdemo 1001 izgovor, zakaj je le to nemogoče.

Hmm… sicer nisem ravno pristaš obžalovanj, saj verjamem, da nas vsaka izkušnja oblikuje in obogati na svoj poseben način. Lahko pa bi rekel, da mi je žal, da nisem že prej začel uresničevati svojih idej : )

7 I Kaj je zate tisto eno zlato pravilo, ki bi se ga moral držati vsak, ko se odloči za samostojno podjetniško pot?

Zagotovo je treba trmasto, vztrajno in brezkompromisno verjeti v svoj produkt. Seveda mora ta biti kvaliteten in - kako naj rečem - ne ravno “maček v žaklju” ter ga ponuditi ustreznemu občinstvu, saj ti le tako lahko pomagajo spisati uspešno poslovno zgodbo. 

8 I Imaš za konec mogoče kakšen nasvet za tiste, ki radi odkrivajo slovenske izletniške bisere, a jim kronično primanjkuje časa za potepanje?

Mislim, da je treba vsake toliko “odvezati svoj čolniček” in pluti izven svoje cone udobja, tudi če se nam kdaj ne ljubi preveč. Gibanje na svežem zraku nam zmeraj koristi in nam hkrati lahko pomaga celo dvigniti lastno produktivnost. Tudi če imaš samo eno uro časa za sprostitev ali odklop v naravi, sem prepričan, da lahko zagotovo najdeš kakšen neraziskan kotiček v svoji okolici. V kolikor pa komu slučajno zmanjkuje idej, ali pa si želi za izlete motivirati še koga izmed svojih bližnjih, pa se vedno lahko obrne na Jaz pa pojdem : )

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.