Vodenje in managment

Ali je materinstvo ovira pri uresničevanju kariernih ciljev?

Veliko žensk se pogosto poigrava z mislijo, da se je potrebno zaradi materinstva odpovedati kariernim ciljem. Da je preprosto nemogoče uspešno krmariti med poslovnimi in družinskimi obveznostmi. A vseeno obstaja vedno več žensk, ki dokazujejo, da lahko imajo vse. Ena takšnih je vodja marketinga in solastnica marketinške agencije, Sara Hiti. Kako se sama spopada z materinstvom in kariero, pa nam je zaupala tekom spodnjega članka.

Če je še pred nekaj desetletji veljalo, da je naloga ženske, da najde moža, rodi otroke in vso svojo energijo nameni družini, se danes ta vzorec močno spreminja. Ženske si želimo uresničiti svoje želje, cilje in ambicije. A ne glede na to, v nas še vedno obstaja tisti tihi glasek iz preteklosti, da je naše pravo mesto doma. Pri nekaterih je ta glas nekoliko glasnejši, pri drugih malo tišji, a vsekakor gre za prepričanje, ki je marsikateri ženski onemogočilo karierni razvoj, ki si ga je želela.

Ko sem sama poskušala najti neko ravnovesje med delom in vzgajanjem hčerke, sem ugotovila, da tudi sama v sebi nosim mnoga prepričanja v zvezi z materinstvom, ki so me zelo omejevala. Sicer ne vem točno, kdaj je prišlo do tega trenutka, ampak spomnim se, da je bil občutek osvobujoč. Ko sem preprosto rekla DOVOLJ in začela okrog zastarelih prepričanj graditi nova – takšna, ki mi bodo na vseh področjih dosti bolj koristila. Prav tako pa sem bila primorana prilagoditi tudi nekatere moje navade, ki mi sedaj omogočajo lažje premagovanje kariernih ciljev kljub materinstvu.

A preden se jih lotim, bi najprej rada izpostavila 3 glavne razloge oziroma omejujoča prepričanja zaradi katerih po mojem mnenju mnogo žensk ne sledi svojim podjetniškim sanjam…

#1: Moram biti super mama

Ko se ženska odloči za otroka, je tako, kot da se v njej nekaj spremenilo. No, vsaj pri meni je bilo tako. Od tega, da sem se znala postaviti na prvo mesto in uspešno uresničevala svoje želje in cilje, sem praktično od prvega pogleda na mojo punčko, na ta del sebe popolnoma pozabila. Moj glavni cilj je postal skrb za hčerko. Pa četudi je to pomenilo 24 ur odpovedovanja na dan. Ker super mama namreč naredi VSE za svojega otroka, mu je stalno na razpolago in se takoj odzove na vsako njegovo potrebo ali reakcijo. In to takoj in na pravilen način. 

Hja… to mogoče drži v teoriji. Jaz sem s takšnim pristopom v njenem prvem letu pridelala samo eno hudo izgorelost in najverjetneje čir na želodcu zaradi premnogih skodelic kave. Čeprav verjetno vsaka ženska sanja o tem, da bo najboljša mama svojemu otroku, je po navadi ravno ta obljuba sebi, kriva za to, da postanemo ravno nasprotno. Namreč… ženska, ki je utrujena, neprespana, večino časa tečna in z mnogimi neizpolnjenimi željami, še nikoli ni bila najboljša v ničemer.

#2: Ko bodo otroci veliki, bom…

To je verjetno stavek, ki si ga mamice izrečemo dnevno. Ko bodo naši otroci veliki bomo vse postale uspešne podjetnice, več časa bomo namenile sebi, našle nov hobi ali obudile starega, več potovale, postale bolj fit in se morda celo preselile na drugi konec sveta, cele dneve pile coctaile in se naučile surfat. Japajade... me zanima koliko žensk dejansko poznate, ko so se pri 45. letih začele posvečati svojim neuresničenim željam samo zato, ker so otroci odrasli. Če bomo čakale na pravi trenutek za uresničitev sanj, le-ta nikoli ne bo prišel.

#3: Ljubezensko razmerje s slabo vestjo…

Prvič ko sem svojo hčerko pustila samo, je bila stara približno 5 mesecev. Pred tem sva bili dejansko 24 ur na dan skupaj. In zares sem želela iti s prijateljico na eno pijačo v staro mestno jedro Ljubljane, zato sem jo pustila v varstvu pri moji mami. Ko sem jo po 2 urah poklicala, da jo vprašam, kako se držita, sem zadaj slišala huronsko dretje hčerke. V 30 sekundah sem bila oblečena ter pripravljena na odhod in do Viča, kjer živi mama, tekla brez prestanka, da bi ja čim prej prišla do moje punčke. Vmes sem cel čas razmišljala samo o tem, kaj mi je bilo treba tiste bedaste kave s kolegico, s katero bi se lahko vse to zmenila po telefonu. Slaba vest je bila tako huda, da je minilo dodatnih 5 mesecev, da sem hčerko zopet pustila v varstvu. 

In ja, ta slaba vest je bila morda celo razumna, čeprav hčerki res ni nič manjkalo in je samo želela mojo bližino. Ampak ta občutek krivde je prisoten tudi v drugih – ne ravno ogrožajočih - situacijah. Ko mislimo, da ne preživimo dovolj časa z našimi otroci, ko včasih nismo 100 % prisotne, ko si zaželimo nekaj ur časa samo zase, ko nekaj pozabimo kar smo jim obljubile, ko nekaj privoščimo sebi namesto njim in ko nas ni doma, ker imamo službene obveznosti… ta seznam bi lahko šel v nedogled. 

Je to skrita sestavina »super« žensk?

Ko sem razmišljala, kaj je tisto zaradi česar nekatere ženske lažje usklajujejo materinstvo in kariero, sem prišla do naslednjega zaključka. 

Opomba: Spodaj ne bodo navedeni nobeni izsledki pomembne svetovne raziskave, ampak gre preprosto za moje osebno mnenje : )

Prva stvar, ki se mi zdi pomembna je boljše razumevanje lastnih vrednot. Naj pojasnim…

Veliko žensk ima za svojo glavno vrednoto družino. In s tem ni nič narobe. Takšna ženska se bo verjetno dosti težje odločala za to, da postane uspešna podjetnica in bila 14 ur na dan zdoma. Na drugi strani pa imamo ženske, ki jim je ena glavnih vrednot samouresničitev in kariera. In tudi s tem ni nič narobe. A takšna ženska se bo zagotovo težko odpovedala svojim ciljem in sanjam samo zato, ker ima tudi pomembno materinsko vlogo. Namesto tega bo na vse pretege poskušala najti neko harmonijo med družinskim in poslovnim svetom, ker se zaveda, da sicer ne bo nikoli izpopolnjena in srečna. 

Druga stvar pa je ignoriranje pričakovanj drugih ljudi.

Vsaka ženska ima v svojem življenju nekoga (oziroma običajno kar več takšnih ljudi), ki ve kaj je zanjo najbolje. Da ni dobro, da toliko dela, da mora več časa posvetiti družini, da svoje otroke ne vzgaja prav, da ima nedosegljive cilje in še en kup neumnosti s katerimi ljudje svojo negotovost prelagajo na nas. Po mojem mnenju so pričakovanja drugih ljudi pokopala nešteto ženskih sanj, še posebej v okolju, kjer je najbolj cenjena tradicionalnost.

Če se ženska zaveda svojih vrednot, si postavi jasne želje in cilje, prevetri svoja zastarela prepričanja ter na svoji poti ignorira popolnoma vse nasvete za katere čuti, da niso skladni z njo, potem se začnejo dogajati čudovite stvari.

Ali je to enostavno? Nikakor. Bo šlo vedno vse po načrtih? Verjetno ne. A prepričana sem, da lahko z nekaj prilagoditvami vsaka ženska najde zadovoljstvo v svojem materinstvu in uspeh v karieri. Spodaj z vami delim tiste, ki so najbolj pomagali meni…

ORGANIZACIJA ČASA

Ja…trn v peti marsikateri ženski, ampak brez tega žal ne bo šlo. Tako kot je pomembno, da načrtujemo svoje službene obveznosti, je pomembno, da načrtujemo obveznosti z družino. Včasih se sicer ne boste mogli do minute natančno držati svojega časovnega razporeda, ker vmes pridejo nepredvidljivi situacije, a če imate neko stvar v svojem urniku, je dosti večja verjetnost, da jo boste tudi realizirali. Enako velja tudi, če na urnik daste čas za partnerja, rekreacijo ali kavo s prijateljico. Najlažje je namreč prestaviti ali odpovedati stvari, ki niso nikjer zabeležene.

Prav tako je – še posebej pri službenih obveznostih - zelo smiselno uporabljati pripomočke, kamor si zapisujete svojo »to-do« dnevno listo, ki naj bo razdeljena na stvari, ki so najnujnejše, srednje nujne in ne-nujne. Med slednje spadajo tiste, ki jih lahko naredite kak drugi dan. Medtem ko se tistih najbolj nujnih lotite takoj na začetku svojega delovnika. 

PROSITE ZA POMOČ

Čeprav ženske zelo nerade priznamo, da ne zmoremo vsega same, vas bo ravno takšno mišljenje dobesedno pokopalo. Zato je pomembno, da si poiščete pomoč tam, kjer jo najbolj potrebujete. Poiščite si varuško, prosite za pomoč svojo mamo ali prijateljico, zaposlite svojega partnerja z gospodinjskimi opravili, najemite čistilko oz. če ste podjetnica in ste šele v začetni fazi, za nekaj ur najemite študenta ali študentko. Prositi za pomoč ni pokazatelj šibkosti, ampak kaže na to, da ste sposobni iti čez svoj ponos zavoljo nekega višjega cilja.

SPUSTITE SVOJA MERILA PRI STVAREH, KI NISO POMEMBNE

Tole je tudi ena od stvari, ki je pri ženskah pogosto razlog za slabo voljo. Ker mora biti vse popolno. Stanovanje mora biti vedno skoraj da ne sterilno, pomita posoda mora biti pred spanjem zložena v omaro, vsa oblačila je potrebno redno likati (celo posteljnino in brisače), vsak dan mora biti na meniju en zdrav obrok za celo družino in otroci morajo vsak dan ob točno določeni uri v posteljo, čeprav je zunaj mogoče še sonce in so zaradi tega bedastega pravila morali predčasno prekiniti igro s svojimi prijatelji. 

Vsa ta »pravila« smo si v glavi določili sami, torej jih lahko tudi sami spremenimo. Še posebej, če smo zaradi njih pod stresom in nam še dodatno jemljejo čas, ki ga tako ali tako nimamo. Ja, vsi radi živimo v urejenem okolju, a ne bo konec sveta, če boste zvečer pustili razmetano stanovanje in pač pospravili drug dan. Tudi otroci ne bodo zaradi enega izpuščenega zdravega obroka pristali v bolnici. Pa da o urah in urah izgubljenih zaradi likanja sploh ne govorim… raje 2 minuti več namenite obešanju perila, ker če to naredite »pravilno«, likanje praktično ne bo potrebno. 

NAUČITE SE POSTAVITI MEJO IN REČI »NE«

Josh Billings, ameriški pisatelj, je v 19. stoletju zapisal: »Polovico težav v življenju gre pripisati temu, da prehitro rečemo JA in ne rečemo NE dovolj zgodaj.« In še danes, 2 stoletji kasneje, imamo ravno zaradi tega, še vedno kopico težav. Dan ima samo 24 ur in če že tako ali tako v svoj dan komaj spravite vse svoje obveznosti (kaj šele, da bi si vzeli nekaj časa zase), potem to, da se stalno trudite ustreči drugim in ste zaradi tega že povsem izčrpani, zagotovo ni pot do manj stresnega življenja. Reči »ne« je veščina, za katero vam priporočam, da se jo čim prej priučite.  

VKLJUČITE SVOJE OTROKE

Včasih vseh svojih obveznosti in želja enostavno ni možno spraviti v svoj urnik. Pa ste kdaj pomislili, da lahko v svoje obveznosti vključite svoje otroke? Če si ne morate vzeti 1 ure za trening zumbe, pojdite v gozd z otrokom in se 1 uro tam podite z njim – včasih vas lahko tak »trening« celo bolj utrudi. Če imate še 1 uro dela za dokončanje enega pomembnega projekta, povabite otroka, da se vam pridruži pri mizi in mu medtem dajte neko pomembno in odgovorno nalogo – morda se ne bo zamotil za celo uro, ampak vsakih 20 minut miru in tišine je dragocenih. Če je možno, naj gre otrok kdaj z vami v službo, pokažite mu kako delate in razložite zakaj je to pomembno. Otroci so neverjetno dojemljiva bitja. Še posebej ko ugotovijo, da za nakup igrače potrebujete denar, ki ga zaslužite z delom. Prav tako lahko otroci pomagajo pri gospodinjskih opravilih, pri kuhi in obešanju perila oz. gredo z vami v trgovino, k frizerju ali po kakšnih drugih opravkih. Če boste otroka vključili v svoje življenje mu boste omogočili nove izkušnje, ki mu lahko na dolgi rok zelo koristijo.

VZTRAJAJTE PRI SVOJIH CILJIH

Čeprav je včasih težko in bi najraje odnehali, se spomnite zakaj to počnete. Zakaj vam je to pomembno. Če v svojem delu uživate in ga imate resnično radi, vas najverjetneje tudi osrečuje (vsaj večino časa). In ženska, ki je srečna na svojem poslovnem področju, bo zagotovo tudi boljša mama, žena in prijateljica.

Takole… prišli smo skoraj do konca tega zapisa. 

Za konec bi rada z vami podelila samo še eno mojo zaključno misel. Kljub temu, da smo večinoma odraščale ob tradicionalnih družinskih vrednotah, mnogim uspevajo čudovite stvari tudi na kariernem področju. 

Sedaj pa si predstavljajte kako pomembne temelje gradite za svoje otroke, ko jim s svojim pogumom, vztrajnostjo in razmišljanjem izven okvirjev kažete, da lahko v življenju naredijo karkoli želijo, če za to trdo delajo. Zato bodite ponosne nase in se zavedajte, da ste kljub svojim visokim kariernim ciljem, dovolj dobra mama.

Sara
Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.