Lifestyle

Skrivnostna perujska rastlina, ki podjetnikom pomaga do več energije…

Obstaja rastlina, ki je tako posebna, da jo varujejo celo perujske oblasti. Izvoz te žive rastline ali delov, ki bi jih bilo mogoče gojiti, je namreč strogo prepovedan. Gre za prave energijske rezerve v obliki gomoljnice, ki ima na telo številne pozitivne učinke. In zato jo danes želijo praktično vsi, ki vedo za njo…

7.6.2021

Nekoč je zaradi svoje vrednosti služila kot denar, danes pa je vroče blago kitajskih tihotapcev. Gre za perujsko gomoljnico maco, ki ima nekaj res izjemnih učinkov na telo. Mednje vsekakor sodijo zvišanje energije, zmanjševanje stresa in izboljšanje mentalne ostrine ter počutja, kar si želi vsak, ki vodi podjetje ali opravlja zahtevno delo.

Maco so v Peruju leta 2003 zaščitili, da bi preprečili njeno kultivacijo drugje po svetu. Raste na nadmorski višini, ki lahko preseže tudi 4000 metrov, zato jo je redkokje sploh mogoče gojiti. Kljub temu so jo iz Peruja tihotapili Kitajci in jo poskušali kultivirati, a je zaradi drugačne sestave zemlje popolnoma drugačne oblike, pa tudi vsebnosti mineralov in drugih spojin ne dosegajo vrednosti perujske rastline.

Kaj je tisto, kar dela maco tako zaželeno?

Maca je adapogena rastlina, ki jo najdemo v Andih. To pomeni, da se je sposobna prilagoditi neizprosnim in stresnim pogojem, v katerih raste, kar se zrcali tudi v njenem delovanju. Tako, kot se maca prilagodi v okolju, se njeno delovanje prilagodi tudi v telesu, kadar jo zaužijemo. Uravnava telesne procese in se bori proti stresnim dejavnikom. Na ta način lahko zniža stres, tesnobo in depresijo ter uravnava hormonsko delovanje telesa, ki je ključno za zdravje in počutje čisto vsakogar.

Energija – najpomembnejša izmed vseh valut

Vsi se strinjamo, da je energija najpomembnejša valuta. Ko je imamo dovolj, smo učinkoviti, produktivni, kreativni... takrat lahko premikamo gore ter svoj posel popeljemo v neslutene višave. A kaj storiti, ko nam energije zmanjka?

Izkazalo se je, da lahko maca zagotavlja enakomerno energijo, ki traja ves dan. In to popolnoma brez kofeina. Ob uživanju, se lahko počutimo bolj budne, na ta način pa se veliko lažje osredotočimo na reči, ki so pomembne. To so vedeli že starodavni Inki, ki so maco uživali pred boji.

Da res zvišuje energijo, dokazuje tudi študija, ki so jo izvedli na športnikih, ki prav tako potrebujejo visok nivo energije in zbranosti. Študija (A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen), izvedena leta 2009, je namreč pokazala, da so se rezultati kolesarjev na 40-kilomerski progi v štirinajstih dneh s pomočjo uživanja mace dejansko izboljšali.

Izboljšala pa se ni le energija…

Maca ima poleg učinkov na energijo tudi druge pozitivne vplive na telo. Že iz naslova zgoraj omenjene študije je razvidno, da ima vplive tudi na spolno moč, libido, plodnost in splošno hormonsko zdravje. Vse to lahko zaradi stresa in pomanjkanja hranil nekoliko upade. Ravno vitalnost na teh področjih pa je odraz zdravja, po nekaterih teorijah pa iz spolne moči črpamo tudi navdih in kreativnost, zato nam ta življenjska energija nikakor ne sme upasti.

Kaj pa drugi pozitivni učinki?

Maca vsebuje številna za telo pomembna hranila, kot so železo, vitamin C baker, kalij, polifenoli, različne aminokisline in antioksidante. Vsebuje tudi spojine, ki jih najdemo izključno v maci.

V januarju 2021 je bila objavljena sveža študija, ki raziskuje vpliv teh posebnih spojin na tumorje (Antioxidant and antitumoral activities of isolated macamide and macaene fractions from Lepidium meyenii). Gre za t. i. macaene in macamide, ki so močan antioksidant in imajo sposobnost, da telo branijo pred prostimi radikali. Štejemo jih med obetavne naravne spojine, ki bi lahko predstavljale dobro podporo pri zdravljenju in preprečevanju tovrstnih obolenj.

Maca vpliva tudi na uravnavanje krvnega sladkorja, deluje proti utrujenosti, pri ženskah omili simptome menopavze in uravnava menstrualni cikel, uravnava krvni pritisk, zvišala pa naj bi celo sposobnost pomnjenja in učenja.

Toda kakšno maco izbrati?

V poplavi različnih izdelkov je kdaj težko presoditi, katero maco izbrati. Dobro je, da pazimo na njeno poreklo, saj je le maca iz Peruja zaradi specifičnih podnebnih razmer resnično kakovostna in vsebuje vse, kar koristi našemu telesu.

Druga točka, na katero moramo paziti, pa je to, da je maca ekološko pridelana in je tako zagotovljena njena čistost.

Nekaj, kar pogosto ostane prikrito…

Obstaja dejstvo, ki pa pogosto ostane prikrito – in to je, da ni vseeno, v kakšni obliki zaužijemo maco.

Tega se zavedajo tudi v podjetju Malinca, kjer je maca iz ekološke pridelave že leta stalnica, ki jo uporabniki zaradi neverjetnih učinkov obožujejo. Da pa bi zagotovili čim boljšo absorpcijo in poenostavili jemanje mace, so se odločili, da maco zapakirajo v kapsule.

 

Maca v kapsulah iz Malince je ekološko pridelana perujska maca visoke kakovosti.

Malincina maca je v želatinirani obliki, kar pa ne pomeni, da gre za želatino. Izdelek je namreč popolnoma veganski. Želatiniranje pomeni, da je bila maca toplotno obdelana in stisnjena, s čimer se razbije škrob v njej.

Na ta način se močno poveča absorpcija in pozitivni učinki na telo. Če je maca surova, jo je treba vedno toplotno obdelati, Malincam pa ravno zaradi postopka želatiniranja tega ni treba početi.

Vse, kar moramo storiti, je, da s kozarcem vode zaužijemo dve kapsuli na dan. Takega preprostega jemanja se bodo razveselili tudi vsi, ki se zavedajo, kako ogromen potencial na zdravje ima maca, pa ne marajo njenega precej specifičnega okusa. Maca v kapsulah je namreč popolnoma nevtralnega okusa oz. se le-tega ne čuti.

Če želite tudi vi s pomočjo visokokakovostne mace v kapsulah poskrbeti zase in svojo energijo, lahko to storite s klikom na to povezavo.Članek izraža stališče gostujočega avtorja in ne nujno stališče uredništva.

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.