Lifestyle

Trije hitri in slastni recepti, ki bodo še dodatno ogreli vaše praznične dni…

Doseganje ravnovesja med delom in osebnim življenjem je lahko izziv, s katerim se podjetniki soočajo vsak dan. Ravno med prazniki pa je pogosto tisti čas, ki nam predstavlja poseben izziv, saj je treba uskladiti zaključevanje poslovnega leta v podjetju in hkrati najti čas za vse tista lepa praznična druženja z družino in prijatelji …

Praznikom se nikakor ni treba odpovedati. Ravno nasprotno. Dobro je, da si vzamemo čas zase in tiste, ki so nam blizu. Vzemimo si tudi čas, da ovrednotimo svoje delo in se ponovno vprašamo, kaj je pravzaprav tisto, kar nas žene. Na ta način krepimo svojo samozavest in motivacijo.

To lahko naredimo v tišini – sami zase – ali pa se pogovorimo s kom od bližnjih. Z malce odklopa se lahko kaj hitro rodijo tudi nove ideje. Znano pa je, da nove ideje prebudi predvsem kreativnost.

Zakaj torej ne bi združili prijetnega s koristnim in se predali kreativnim trenutkom ob praznični peki …

Ni treba, da je praznična peka zahtevna, lahko pa je tisti element, ki nas še bolj poveže z družino, nam morda podari trenutek za razmislek, spodbudi ročne spretnosti ali pa nam preprosto omogoči, da preizkusimo kaj novega.

V ta nem smo pripravili tri hitre in preproste praznične recepte, ki vzamejo manj kot uro časa, hkrati pa navdušijo vse, ki jih preizkusijo...

Recept #1: Božična rolada

Sestavine za biskvit ...

Krema ...

  • 250 g maskarpone sira
  • 100 g grškega jogurta
  • vaniljin ekstrakt

Posip ...

Priprava ...

Ločimo beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg, rumenjakom pa dodamo kokosov sladkor in jih penasto umešamo. V maso umešamo mlete orehe, Happy cacao mix, cimet in rum. Na koncu nežno umešamo sneg. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač (velikosti 25 x 35 cm) obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo maso. Pečemo 15 minut. Pečeno testo zvijemo kar skupaj s papirjem za peko in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Za kremo zmešamo maskarpone z grškim jogurtom in vaniljevim ekstraktom. Potem razvijemo ohlajeno testo in previdno odstranimo papir za peko. Do treh četrtin ga premažemo s kremo in ponovno zvijemo. Pripravljeno pecivo potrosimo s Happy cacao mixom in postrežemo.

Recept #2: Praznični medenjaki

Sestavine ...

Priprava ...

Zmešamo pirino moko in mandljevo moko, kokosov sladkor, sol, pecilni prašek in cejlonski cimet. Potem dodamo mleko, maslo in še med. Dobro pregnetemo. 

Testo zavijemo v živilsko folijo in ga za 30 minut postavimo v hladilnik. Ko ga vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo. Paziti moramo, saj je testo nekoliko mastno in se rado lomi, a brez skrbi. Tako namreč mora biti.

S poljubnimi modelčki oblikujemo piškotke. Lahko uporabimo božične oblike in jih okrasimo po vrhu ali pa uporabimo kar take v obliki krogov. Za polovico mase lahko uporabimo tudi kroge z luknjico, da dobimo piškote, podobne linškim očem.

Ko piškote izrežemo, 12 minut pečemo v pečici, predhodno ogreti na 180 stopinj. Ko se ohladijo, dodamo na vsak poln piškot žličko poljubnega namaza in ga prekrijemo s piškotom z luknjico.

Recept #3: Marmorni kolač

Sestavine ...

Priprava ...

Maslo ogrejemo na sobno temperaturo, dodamo sladkor in 3 minute dobro mešamo z mešalnikom, da dobimo puhasto kremno teksturo.

Postopoma dodamo jajca in spet približno 3 minute dobro mešamo. Zmešamo obe moki, pecilni prašek in limonino lupinico. Mešanico po žlicah dodajamo k testu in sproti mešamo. 

Testo razdelimo na dva enaka dela. Kakav zmešamo s tremi žlicami vroče vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v eno polovico testa. V ta del dodamo še 2 žlici mleka in čokolado. Na hitro premešamo, da dobimo homogeno zmes.

Pekač dobro namastimo. Uporabimo lahko silikonski pekač za kolač, lahko pa tudi tistega za rolade ali pa okrogel tortni pekač. V pekač izmenično dajemo svetlo in temno testo, da dobimo lep marmorni vzorec.

Pečemo od 40 do 45 minut pri 180 °C – odvisno od oblike in velikosti pekača. Pečen kolač pustimo v pekaču še 10 minut, nato ga poveznemo na krožnik. Ko se malo ohladi, ga posujemo s sladilom v prahu, narežemo in postrežemo.


Malinca

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.