Lifestyle

To je ključna sestavina uspeha, na katero prisegajo Tim Cook, Richard Branson in Barack Obama…

Priznajmo si, lahko smo še tako uspešni in dosegamo svoje cilje, pa vse skupaj ne bo vredno prav nič, če zato zastavimo svoje zdravje. Ravno zato nam je Malinca v spodnjem članku podrobno predstavila ključno sestavino dolgoročnega uspeha, na katero prisegajo velikani sveta podjetništva, kot so Tim Cook, Richard Branson in Barack Obama…

Govorimo seveda o vitalnosti in zdravju telesa ter o eni specifični težavi, ki ne spremlja samo podjetnikov ...

To je nabiranje odvečnih kilogramov in njihov vpliv na zdravje in počutje. Ljudje s prekomerno težo so zaradi negativnega učinka na zdravje veliko bolj podvrženi pojavom, kot so zvišan holesterol, srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 2 in težave z nespečnostjo..

Poleg tega, pa se lahko pojavijo tudi psihološke težave kot so depresija, in anksioznost.

Če želimo biti uspešni v svojem poslu, imamo dve možnosti...

Vedno obstajata dve poti. Lahko izberemo tisto preprosto pot in ne spremimo ničesar, vendar se moramo zavedati slabih posledic, ki pridejo skupaj s to odločitvijo.

Če ves svoj čas namenimo delu in s tem negativno vplivamo na svoje zdravje, bomo slej ko prej prišli do točke, ko zaradi zdravstvenih težav ne bomo zmogli toliko, kot bi si želeli.

A obstaja še ena pot. Pot, ki jo pogosto izberejo najbolj uspešni posamezniki... 

Uspeh in telesna pripravljenost gresta z roko v roki...

Vodenje podjetja pomeni, da smo na vrhuncu svojih zmogljivosti in to vključuje tudi dobro telesno pripravljenost. Številni uspešni voditelji, med njimi Tim Cook, Richard Branson in Barack Obama, imajo vadbo na svojem stalnem urniku. 

Raziskave kažejo, da vadba izboljšuje spomin in kognitivne funkcije, spodbuja boljši spanec in zmanjšuje nivo stresnih hormonov.

Tim Cook, glavni izvršni direktor družbe Apple Inc., je večkrat poudaril...

"Zjutraj grem v fitnes in eno uro telovadim, saj tako znižam stres..."

Vadba na možgane vpliva na več načinov, saj zvišuje srčni utrip, kar v možgane dovaja več kisika.

Pomaga tudi pri sproščanju hormonov, ki zagotavljajo odlično okolje za rast novih možganskih celic, ustvarjajo pa se tudi nove povezave med celicami na številnih pomembnih področjih možganov. 

Vadba za boljše delovanje možganov...

Raziskave na univerzi UCLA (Univerza Kalifornije) so pokazale, da vadba poveča rastne dejavnike v možganih, zaradi česar možgani lažje razvijajo nove nevronske povezave.


Zaradi vadbe torej nismo samo bolj fit, ampak tudi bolj pametni. 

Vpliv vadbe na možgane je torej pomemben, naše počutje bo vsekakor veliko boljše, če bomo imeli zaradi vadbe še zdravo srce, ožilje brez nevarnih oblog in čim manj visceralne maščobe – torej maščobe, ki se nabira v trebušni votlini in okoli organov ter povzroča številne nevšečnosti in vnetne procese, zaradi katerih ne moremo biti tako učinkoviti, kot bi bili, če bi bilo naše telo v optimalnem stanju.

A vadba je le pika na i …

Res je – brez vadbe naše mišice ne bodo tako krepke in brez mišic porabljamo precej manj kalorij, kar lahko vodi v prekomerno težo in s tem povezane zdravstvene težave. Ne smemo pa pozabiti, da ima pogosto še bolj pomembno vlogo tisto, kar dajemo vase …

Nezdrava hrana nas žal ne oskrbi z vsemi hranili, ki jih naše telo potrebuje. Že res, da nam lahko mastna in sladka hrana daje hipno zadovoljstvo v obliki dopamina, ki se ob taki hrani izloča. Ravno zaradi tega, ker si z zvišanjem dopamina nekoliko znižamo stres, številni posegajo po taki hrani, drugi razlog pa je, da je preprosto priročna, hitra in lahko dosegljiva.

Da bi bili uspešni, nam ni treba vstati ob 3:45, kot to počne navdušenec nad športom, Tim Cook. Po njem se lahko zgledujemo, tudi ko gre za zdravo in uravnoteženo prehrano, saj je tudi to zelo pomembno.

Zajtrk, poln beljakovin, in kosmiči, ki ne vsebujejo sladkorja – to je najljubša izbira direktorja Appla. In tudi znanost taki izbiri pritrjuje … 

S polnovrednim zajtrkom telo oskrbimo z osnovnimi gradniki telesa, poskrbimo za vlaknine, ki jih naše črevesje še kako potrebuje, možgane oskrbimo s hranili, hkrati pa ne povzročimo hitrega dviga sladkorja v krvi, ki bi nas naredil utrujene in neproduktivne.

Kaj pa, ko že imamo kašen odvečen kilogram?

Ko opazimo, da so se nam odvečni kilogramčki že nabrali, je prvi korak vsekakor to, da prevetrimo svoje prehranjevalne navade in uvedemo vsaj kakšen sprehod. Spremembe naj bodo počasne, saj je tako bolj verjetno, da se jih bomo tudi držali. 

Prvi korak naj bo torej prehrana. Poskrbimo za uravnotežene obroke, ki jih ne izpuščamo in pazimo na to, da je naš kalorični vnos primeren našemu gibanju in načinu dela.

Kalkulatorje, kjer izračunamo svojo dnevno porabo kalorij, lahko najdemo na spletu ali pa se po potrebi posvetujemo s strokovnjakom.

Poleg tega pa si lahko pomagamo tudi tako, ta uživamo hrano z veliko vsebnostjo vlaknin, ki nas nasiti in zmanjšuje občutek lakote. Tako bomo zaužili manj kalorij in imeli manj potrebe po tem, da posežemo po sladki in nezdravi hrani.

Edino živilo za hujšanje, ki ga potrjuje tudi EFSA …

"Kljub številnim marketinškim oglasom in privlačnim ponudbam obstaja samo eno živilo, ki ga v povezavi s hujšanjem priznava tudi Evropska agencija za varnost hrane – EFSA, in to je konjak glukomanan..."

Da katero koli živilo dobi potrditev te ugledne agencije, mora čez veliko število raziskav in zbiranje znanstvenih podatkov. In konjak glukomananu je to uspelo. 

Brez skrbi…

Ime konjak nima nobene povezave z znano alkoholno pijačo, saj gre za azijsko rastlino, ki ima visoko vsebnost posebnih vlaknin, ki nase vežejo vodo.


V azijskih kulturah so ga v preteklosti uporabljali kot hrano in zdravilo. Je znana sestavina japonskih rezancev shirataki, zaradi sposobnosti zgoščevanja pa služi tudi kot gostilo za omake, juhe in celo izdelavo odličnih, a zdravih sladic. 

Kako nam lahko konjak glukomanan pomaga na poti do vitalnega telesa?

Tako kot druge v vodi topne vlaknine naj bi tudi glukomanan na več načinov spodbujal hujšanje...

  • Vsebuje zelo malo kalorij
  • Zavzame prostor v želodcu, ker veže vodo v njem in tako spodbuja občutek sitosti. To zmanjša vnos hrane pri naslednjem obroku.
  • Upočasnjuje praznjenje želodca, kar prispeva k večji sitosti.
  • Tako kot druge topne vlaknine zmanjšuje absorpcijo maščob.

OPOMBA: EFSA pravi, da lahko glukomanan ob energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g z 1–2 kozarcema vode pred obrokom in ob energijsko omejeni prehrani...

Glukomanan prispeva tudi k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 4 g glukomanana.

Poleg holesterola naj bi pomagal zniževati tudi krvi sladkor in trigliceride v krvi, kar je odlična novica za zdravje srca in ožilja. Najbolje je, da konjak zaužijemo 15 minut do pol ure pred obrokom, saj bo na ta način deloval najbolje. 

Kakšen konjak glukomanan izbrati?

Kot pri vseh živilih in tudi prehranskih dopolnilih je dobro, da vemo, na kakšen način so vzgojena, kar nam danes omogočajo certifikati. Eden takih je evrolist, ki nam pove, da je živilo prišlo iz ekološke pridelave in ne vsebuje pesticidov in drugih škodljivih elementov.

Za varen in čist izdelek so poskrbeli v podjetju Malinca, kjer najdemo konjakglukomanan v prahu iz ekološke pridelave.

"Malincin konjak glukomanan nosi oznako EKO – izdelek je torej iz ekološke pridelave, kar pomeni, da je minimalno 95 % sestavin izdelka ekološkega kmetijskega izvora. Pridobitev takega certifikata pa zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov..."

Poleg tega, da ga lahko užijemo pred obroki z vodo in tako ugodno vplivamo na težo ter zdravje srca in ožilja, pa lahko s pomočjo Malincinega glukomanana pripravimo tudi številne zdrave recepte.

Eden takih receptov so vsekakor nizkohidratni žličniki z grahovim pirejem, ki so lahko prijetna popestritev bolj zdravega jedilnika...


Nizkohidratni žličniki z grahovim pirejem

Za eno do dve osebi potrebujemo...

Za grahov pire... 

Dodatno...

  •  parmezan

Priprava... 

V mešalniku zmešamo jajci, kremni sir in konjak. Dodamo ščepec himalajske soli in parmezan, zmešamo ter za 15 minut postavimo v hladilnik.


Pripravimo grahov pire. V vreli slani vodi največ 3 minute blanširamo grah. Potem ga damo v mešalnik, posolimo in zmešamo. Grahov pire precedimo skozi cedilo.

V večji posodi zavremo vodo, posolimo in vanjo s čajno žličko vkuhamo žličnike. Kuhamo jih 2–3 minute, dokler ne pripravljajo na vrh posode. Grahov pire in žličnike serviramo na krožnik in potrosimo s parmezanom.


Na poti do uspeha moramo poskrbeti za svoje zdravje...

Ni pomembno, ali smo Tim Cook, Richard Branson, Barack Obama ali pa nekdo, ki je morda na začetku svoje podjetniške poti. Vsem nam je skupno to, da moramo v prvi vrsti poskrbeti za zdravje in vitalnost svojega telesa.

In če nam lahko pri tem pomagajo tako drobne reči, kot je to, da svoj vsak dan dodamo nekaj gibanja, popazimo, da ne uživamo preveč sladkorjev in morda dodamo zdravo živilo, kot je konjak glukomanan, potem so to res majhni koraki, ki lahko prinesejo velike zmage.

Za pomoč pri začetnih korakih na poti do vitalnosti lahko svoj konjak glukomanan iz ekološke pridelave naročite tukaj.


Malinca

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.