Marketing in prodaja

Berem, berem, berem… želenega eksponentnega podjetniškega napredka pa ni. Kaj sedaj?

Letos septembra se je lastnik marketinške agencije, Filip Pesek, mudil na Švedskem, kjer je obiskal eno izmed najlepših in največjih knjižnic na svetu. Med njenim občudovanjem mu je po glavi vedno znova “švigala” ena misel, ki se mu je zdela čudna… in nenavadna. Ni mu bilo namreč jasno, kako so lahko praktično vsem ljudem v zahodni civilizaciji na voljo iste informacije, a kljub temu med podjetniki ter karierno ambicioznimi ljudmi prihaja do takšnih performance razlik.

Preden začneš z branjem, vedi, da jaz, Filip, 100% znanstvenega odgovora nimam in da v tem članku iz odstavka v odstavek razvijam lastno teorijo. Ta je meni in moji ožji ekipi v preteklosti že pomagala in nadejam se, da nam bo spodaj zapisana "posodobljena" verzija prišla prav tudi v prihodnosti, saj imamo tudi mi še veliko neizkoriščenega potenciala. 


Ali bodo spodaj zapisane ideje pomagale tudi tebi, iskreno, ne vem, vem pa, da obstaja zgolj en način, da to ugotoviš.


Torej... zakaj nekaterim v življenju in poslu uspeva in nekaterim ne? 


Odgovor je - če upoštevamo linijo najmanjšega upora - zelo preprost.

Nekdo pač uspe, ker ima veze. Ali pa srečo. Ali pa je bil rojen v pravi družini. Ali pa je nekaj podedoval. Ali pa je nekoga ogoljufal.


Čeprav se vsi ti razlogi slišijo psihološko zelo mamljivi (s tako razlago pač dosti  lažje opravičimo svoj(e) neuspeh(e)), verjetno oba nekje globoko v sebi veva, da ta teorija verjetno ni pravilna.


Je pa dosti bolj točen odgovor številka 2, ki ga je v svoji knjigi The Strangest Secret  pred 65 leti podal Earl Nightingale… 

"Here’s the key to success and the key to failure: We become what we think about. Now let me say that again. We become what we think about. 


Throughout all history, the great wise men and teachers, philosophers and prophets have agreed with one another on many different things. It is only on this one point that they are in complete and unanimous agreement."

Ali to pomeni, da se bomo v tem zapisu spustili v neko filozofsko  mumbo-jumbo debato, kjer ti bom zagotovil, da lahko samo z mislimi (in brez dela) postaneš uspešen? 

Ne, brez skrbi. 


Bi pa rad na tem mestu vseeno omenil par “možganskih” konceptov, ki se mi zdijo na tej točki relevantni. 


Kot verjetno že veš, so tvoji rezultati (želeni ali neželeni) plod sledečega sosledja dogodkov. 

Zatakne pa se že na primer pri točki, ko se oseba želi na nekaj fokusirati... in nekaj narediti... ali priti do nekih rezultatov... a se pred tem ne “pogovori” s svojimi prepričanji. 

Za primer vzemiva bralce self-development klasike z naslovom 

Think and Grow Rich, ki jo je napisal Napoleon Hill...


Po zadnjih informacijah je to knjigo do tega trenutka na svetu prebralo že preko 15.000.000 (15 milijonov!) ljudi, prav vsak izmed njih pa si verjetno želi postati uspešen. Ali pa uspešnejši. In po mojem mnenju lahko vse te bralce in bralke razdelimo na dve kategoriji. 


Prva večinska skupina ljudi je knjigo prebrala, postala motivirana za kakšen dan ali teden ter se nato vrnila nazaj v iste “tirnice”, kot pred branjem knjige. Z drugimi besedami - razen kratkega “feel-good” občutka, ta knjiga pri tej skupini bralcev ni imela nikakršnega dolgotrajnega efekta. 


Na drugi strani pa imamo neko manjšinsko skupino ; skupino, ki je po branju knjige ta novo osvojena znanja spremenila v akcijo in v svoji karieri ali poslu eksponentno napredovala. 


Verjetno mi pri vsem tem ni treba poudariti, da obe skupini bereta popolnoma identično knjigo.

Gre zgolj za razliko, na kakšno “mentalno podlago” so ta znanja, ki se skrivajo v knjigi, bila pripeta.  


Če povzamem - bistvo je torej v tem, da ta knjiga (ali katerakoli druga knjiga) marsikomu ne more prav nič pomagati, dokler neka oseba ne ozavesti in eventualno  ne spremeni svojih prepričanj in dogajanja v svoji glavi. 


A glej ga zlomka ; problem je v tem, ker… 


Skoraj nihče ne ve, kako to narediti na hiter in učinkovit način!

 

Priznam - tudi sam nimam magične palčke. Poznam le 2 metodi, s katerima lahko ta svoja prepričanja zelo-zelo-počasi spremeniš. 


Metoda 1 se imenuje “ko je jači” in pri njej gre pravzaprav za to, da se ne ukvarjaš kaj dosti s tem, kakšna tvoja prepričanja so in od kod so prišla, pač pa je bistvo v  tem, da enostavno čez svoj “mentalni CD” zapečeš nove informacije. 


V teoriji se sicer sliši super, a iz lastnih izkušenj lahko povem, da ta “uploading” novih informacij (in bitka svežih informacij s starimi prepričanji) zagotovo ne bo kratek izlet, pač pa večletna ali celo več desetletna “odisejada”, kjer bo potrebno prebrati na desetine knjig, poslušati več tednov avdio materialov in skoraj dnevno delati na samogovoru, samopodobi in samozavesti. 


Čeprav je ta metoda 1 dolgotrajna in na trenutke tudi mučna, se mi zdi vseeno boljša od neke “povprečne” ter pogosto tudi “nesrečne” prihodnosti. 


Kljub tej neobetavni napovedi pa na srečo obstaja tudi metoda 2, ki si jo lahko predstavljamo kot neko “turbo” verzijo metode 1. 


Poteka praktično po istem principu, le da pred “zapeko” novih informacij na svojem mentalnem CD-ju pogledamo, katere informacije so na njem in jih tudi primerno  analiziramo ter osmislimo (namig: morda se v tej fazi naredi celo “reset” diska in s  tem odstranitev 80 % vsega “balasta”). 


Ta metoda 2 sicer ne bo skrajšala procesa za faktor 10 in iz neke osebe naredila “instant” milijonarja, bo pa skoraj zagotovo vsaj za polovico skrajšalo časovno investicijo, ki bi bila potrebna pri metodi 1. 

Skratka - če se ti ta metoda 2 zdi vabljiva, predlagam, da  si skupaj pogledava tri sezname, ki ti znajo priti pri tej analizi (in čiščenju) mentalnega CD-ja še kako prav...


Prvi seznam najdeš na mojem YouTube kanalu, kjer sem v 30 minut dolgem video posnetku z naslovom 6 kontroverznih marketinških resnic, strnil besede in prepričanja vseh  lastnikov in direktorjev večjih podjetij, s katerimi sem v zadnjih letih posloval, sestankoval ali pa jih poslušal. 


Gre za seznam načel, ki jih v sebi nosijo tista največja podjetja in smiselna follow up naloga zate bi torej bila, da se vprašaš, s koliko izmed teh šestih prepričanj se  trenutno ne strinjaš (odgovor te zna presenetiti) in zakaj. 


Drugi seznam najdeš v knjigi z naslovom Zbudi prodajalca v sebi, ki jo je napisal Matjaž Kovačič. 


*Opomba: Nisem njegov affiliate partner, vem pa, da knjiga - če veš, kje iskati - vsebuje seznam številka 2 in da se ti jo splača prebrati.

 

Tretji seznam pa je malo krajši, a precej bolj direkten, in ti ga (skupaj z relevantnimi razlagami) pripenjam kar v sklopu tega mesečnika… 


Tri “zanimiva” prepričanja, ki ti bodo prinesla obilje*… 

*Obilje frustracij in nedoseženih ciljev. 


#1: Hočem zaslužiti denar … hitro.

To je v osnovi dobro prepričanje in ga podpiram. Problem je, ker pogosto pride v našo  glavo skupaj s pojmoma “nerealna ocena dane situacije” in “pomanjkanje dolgoročne  vizije”.  

In - ko se te tri ideje združijo, se skoraj vedno zgodi pravi fiasko. 

Naj razložim na primerih.

Nekdo si želi zaslužiti denar… hitro!

Zato v svoji online trgovini naslednje 4 mesece prodaja vse izdelke po 95 % nižji  ceni. Super. Zaslužil je denar na hitro, a ker ideja ni bila kompatibilna s kakršno koli  smiselno dolgoročno vizijo, je peti mesec in šesti mesec prodal tako malo, da je  moral zapreti svojo firmo.

Ali pa… 


Nekdo si želi zaslužiti denar… hitro!


Zato je ustanovil svoje podjetje in pričakoval, da bo brez preteklih podjetniških izkušenj v roku sedmih let - tako kot Iza Sia Login - s pomočjo manifestacije in trdega  dela prodal firmo za eno milijardo dolarjev.  


Ali pa… 


Nekdo si želi zaslužiti denar… hitro!


Zato je odšel na seminar Tony Robbinsa in si želi (po možnosti s trenutnim kadrom, brez zunanje investicije in z rednim izplačevanjem celotnega dobička) letos zrasti za 300 % - in to kljub temu, da je zadnja 3 leta povprečno rastel “zgolj” 15 % na leto. 


Anyway - hipotetičnih scenarijev je tukaj mnogo, a mislim, da razumeš bistvo; denarja se v podjetništvu (razen v zelo-zelo redkih izjemah, med katere ne sodijo zgornji trije primeri) takole na hitro in čez noč ne da zaslužiti. 


Ravno zato bi bilo smiselno - v kolikor si želiš v podjetništvu imeti nek dolgoročni uspeh - to prepričanje

spremeniti v... 

“Hočem zaslužiti denar na hitro, a bom - še posebej, če nimam 20 letnih podjetniških izkušenj - ob snovanju plana realno (s pridihom zdravega optimizma in ambicioznosti) ocenil trenutno situacijo in bil skladen s svojo dolgoročno vizijo.”

#2: Zaposleni so HUDIČ.

 

Oh, ta je dobra. Taka… zimzelena. 


Brez skrbi ; tudi sam sem dolgo verjel temu “zanimivemu” prepričanju, kar mi je  prineslo obilico… obilico frustracij in nedoseženih ciljev.  


Vse sem želel postoriti sam, saj me je bilo strah, da bi se vse govorice iz mojega  okolja uresničile tudi v mojem podjetju… 


“Ja, pa sem imel eno zaposleno, pa mi je šla na porodniško, ko sem jo najbolj  potreboval.” 


“Ugotovili smo, da nas je zaposleni ogoljufal.” 


“Moj zaposleni se ne trudi in ni tako natančen kot jaz.”

 

Poglej - gre za čisto realne primere, ki pa ne odražajo celotne slike.  


Ja, obstajajo delavci, ki te bodo ogoljufali, lenarili ali te pustili na cedilu, a dejstvo je, da je na tem svetu nešteto odličnih ljudi, ki bi z veseljem sodelovali s tabo in na ta  način pomagali tako sebi, kot tudi tebi.

Dobro-namerni nasvet...

Vedno, ko nisi “ziher” glede kakšnega prepričanja, se vprašaj naslednja 4 vprašanja…


1. Ali to (prepričanje) drži? 


2. Na podlagi katerih informacij to (prepričanje) drži? 


3. Kdo mi je to informacijo predal (in ali ta oseba živi življenje, ki ga želim živeti jaz)? 


4. Ali je vzorec (na podlagi katerega mi je ta oseba 

predala prepričanje) dovolj velik?

#3: Sistematsko postavljanje ciljev je precenjeno in mi ne more pomagati, saj gre za neko nedelujočo “ameriško foro” od Peska.

 

Prav. 


Če tako meniš, predlagam, da z današnjim branjem zaključiš (ne bom prav nič zameril), sicer pa prisluhni, kako lahko s pomočjo do sedaj opisanih seznamov in 5-stopenjskega sistema leto 2022  postane tvoje najboljše leto do sedaj. 


Iskreno ti na tej točki sporočam, da bom pravzaprav od tu naprej povzel svoje-že-večkrat izgovorjene besede, a v isti sapi dodajam...

"Preberi pripeto besedilo še (vsaj) 1x, saj je tudi Napoleon Hill v knjigi Think and Grow Rich dejal, da se splača pomembne stvari prebrati večkrat... ali pa celo vsak dan.”

Se ti zdi to vsaj približno smiselno? 


Super - potem pa začniva z odsekom iz knjige Pisma Za Leona, ki nama bo služila kot...

Temelj za najin sistem postavljanja ciljev...


Odsek: PZL, stran 102, 103, 104

Stvar, ki ti je še nisem razložil, je postavljanje ciljev. Gre definitivno za najbolj ključno stvar (vsaj po mojem mnenju), če želiš uspeti na kateremkoli področju. Teorij je  seveda več, jaz pa bi ti rad iz prve roke zaupal tiste stvari, ki delujejo pri meni.


Za izvedbo vaje boš potreboval 2 evra in kuli. Z dvema evroma pojdi v najbližjo večjo trgovino in si kupi prazen črtni zvezek. Kuli z napisom ‘Filip Pesek Live’ pa po mojem  spominu že imaš, saj si mi letos na majski delavnici sunil kar tri. Jaz srčno upam, da so preživeli teh dolgih 10 let, če pa niso, me pokliči in prinesel ti bom nove.  


Skratka … 


Ko boš imel obe potrebni sestavini, ugasni telefon in si na računalniku prižgi neko klasično in mirno glasbo (ne, Severina ne spada v to kategorijo). Nato postopoma  umiri svoj srčni utrip in razmisli o tem, kje bi rad bil eno leto od danes. 


1. Kaj vse boš do tistega dneva dosegel?  

2. Kako se boš takrat počutil?  

3. Kakšna oblačila boš nosil?  

4. O čem boš razmišljal?  

5. V kakšni formi boš? 

6. Kje boš živel? 

7. Kakšen avto boš vozil? 

8. Kakšno punco boš imel ob sebi? 


Ne vem točno, kako si na ta vprašanja odgovoril, si pa vse te odgovore na hitro napiši na eno od strani v zvezku. 


Si? 


Odlično. Naredil si točno tisto, kar naredi skoraj vsak Slovenec za novo leto, tako da se ne veseli preveč. Ključni so naslednji koraki … 


Najprej si te celoletne cilje razdrobi na mesečne cilje, tedenske cilje in celo dnevne cilje. Če boš znal povezati dobre dni v dobre tedne in dobre tedne v dobre mesece,  bodo zagotovo doseženi tudi letni cilji. 


Druga pomembna stvar pri postavljanju ciljev je ta, da se ne smeš bati postaviti visokih ciljev.  


Če te skrbi, da jih ne boš dosegel, potem, prosim, nehaj brati to stran in pojdi na začetek knjige, ker si očitno enega izmed zapisov preskočil.  


Večina ljudi namreč ni razočarana zato, ker si postavijo previsoke cilje, pa jih ne dosežejo. Večkrat se zgodi, da razočaranje nastopi, ko si nekdo postavi prenizek cilj in ga nato doseže.  


Leon, še enkrat prosim preberi ta stavek zgoraj. 

 

Si?  


Ok, greva dalje … 


Tretja stvar pri ciljih je ta, da jih moraš imeti ves čas pred sabo. Sam jih na primer vsako jutro ponovno napišem in izgovorim, saj zaradi tega iz dneva v dan vanje vedno bolj verjamem. Prav zabavno ti bo včasih pogledati kakšen svoj star zvezek s  cilji in ugotoviti, da si večino izmed zadanih stvari dejansko dosegel.  


Obstaja pa še ena skrivna sestavina pri teh ciljih, ki je morda celo bolj pomembna kot vse ostale.


Za svoje cilje boš moral trdo garati. Verjetno 5x bolj, kot si si sprva zamislil. Veliko bo neprespanih noči, nepričakovanih neuspehov, dvomov, preizkusov in internih dram. Če boš imel visoke cilje, se boš čez vsa ta mučna obdobja brez problema prebil, saj  bo motiv dovolj velik.  


Ko boš enkrat imel cilje jasno postavljene (in bil zanje pripravljen trdo delati), se lahko lotiš drugega mentalnega izziva, ki se mu reče upravljanje energije. Več o njem ti povem jutri, ker moram danes poskrbeti za svoj energijski nivo in se dobro naspati.  


 Torej, ena izmed mojih glavnih skrivnosti je…

Jasno zastavljanje mojih ciljev in njihovo vsakodnevno prepisovanje.


Ravno zato sem še vedno nekoliko presenečen, ko izvem, da se tega preprostega nasveta ne drži marsikdo, ki me spremlja ali bere že dlje časa. 


Kaj k temu botruje, ne vem, si pa seveda ob tem dejstvu večkrat mislim, da bo drugo leto bolje : )


No - kakorkoli - kljub tej nenavadni realnosti je vse skupaj postalo še bolj nenavadno, ko sem ugotovil, da sem pravzaprav za celotno "neupoštevanje navodil" odgovoren sam, saj v zakup nisem vzel dveh večno aktualnih resnic... 


Resnica 1: Marsikateri nasvet - kljub iskreni dobronamernosti - pogosto naleti na gluha ušesa. 


Naj razložim na primeru - jaz, Filip, že od svojega petega leta ne jem veliko zelenjave.  


Pravzaprav je ne uživam skoraj nič. Moja žena mi je zato že vsaj 100x povedala, da moram glede tega nekaj ukreniti. 


Prav tako mi je pokazala par obširnih znanstvenih raziskav, iz katerih je jasno razvidno, da lahko z uživanjem zelenjave živim bolj zdravo in energije polno življenje.  

Kljub vsem tem njenim naporom, jaz še vedno nisem ravno “zelenjavni frik”, kljub temu, da se 100 % zavedam pomena te prehranske sestavine. 


Vseeno pa je ta njena vztrajnost obrodila nekaj saodv, saj skoraj vsako jutro spijem smootie, ki vsebuje špinačo in zeleno... prav tako pa občasno ob kakšni dobri ribi pojem tudi kakšen paradižnik ali papriko.


In ravno ta nepopustljivost je tista manjkajoča sestavina, ki je kot kaže ni bilo dovolj pri mojih vsebinah in social media komunikaciji.


Če bi jaz recimo vsak dan “trobil”, da je treba pisati svoje cilje oziroma če bi to tematiko bolj pogosto omenjal, bi se verjetno več ljudi premaknil v želeno smer. 

Nasvet za vse, ki vodite... 

"The way I see it, unless your people are mocking you, you have not repeated your message enough."


- Patrick Bet David, v svoji knjigi Your Next Five Moves

Resnica 2: What is easy to do is easy not to do.

Zgoraj omenjeno resnico je nekoč izrekel dobri stari Jim Rohn, ki je imel še kako prav. 


Pisanje ciljev je pač ena zelo enostavna stvar, ki ti zjutraj vzame med 1 in 3 minute časa in ravno zaradi svoje enostavnosti jo večina ljudi ne naredi. 


Ker kar je enostavno narediti, je tudi enostavno ne-narediti. 


Še posebej zato, ker učinka vsakodnevnega pisanja ciljev ne moreš videti takoj isto uro ali naslednji dan, pač pa gre - kot pri vsaki omembe vredni spremembi - za malo bolj dolgotrajen proces. 


Ravno zato bom preostanek tega mesečnika posvetil temu, da ti še na vsaj 6 različnih načinov povem, zakaj se ti splača jasno definirati cilje in jih nato vsakodnevno nekam prepisovati. 


Vem, zveni dolgočasno, a verjemi mi… 


Gre za eno izmed najbolj profitabilnih stvari, ki jo lahko v današnjem dnevu narediš zase in za svojo kariero oziroma podjetje.


Predlagam, da si v ta namen pogledava 5-stopenjski FP  

sistem za postavljanje ciljev™...  


Ready? 


Pa začniva... 


Korak 1: Seznam ključnih ciljev

 

Ne vem, kdaj točno to bereš, a zdi se mi prav, da o letu 2022 začneva razmišljati že sedaj - še posebej zato, da se tvoj fokus iz "Korona tegob" preusmeri v nekaj produktivnega. 


Za začetek predlagam, da dobro pogledaš spodnji seznam in se vprašaš, kakšne cilje imaš za naslednjih 365 dni na posameznem področju...

  • Jaz (moje zdravje, razmišljanje, počutje, itd.) 
  • Moje podjetje oziroma moja kariera 
  • Moje osebno življenje (družina, fantje, punce, itd.) 

In… 


Ko to vsaj približno ugotoviš, te cilje smiselno ubesedi po SMART metodi na list papirja. 


Da razlage omenjenega koncepta ne rabiš iskati, sem ti spodaj prilepil malo daljšo razlago tega, kaj smart cilji so in zakaj se ti jih splača imeti.


SMART. 

Če bereš knjige ali obiskuješ seminarje, sem prepričan, da zadevo že poznaš. 

Če je slučajno še ne, pa naj ti jo na kratko razložim (oziroma osvežim spomin)… SMART je metoda za učinkovito postavljanje ciljev. 

Po tej metodologiji, morajo tvoji cilji biti Specifični, Merljivi, “Achievable” (dosegljivi), Realistični in “Timely” (časovno omejeni). 

Naj ti zadevo razložim na preprostem primeru… 

Reciva, da imam 90 kg in si želim v naslednjem letu shujšati. 

Po enem letu se nato postavim na tehtnico in ugotovim, da sem lažji za 0.2 kilograma. 

Moj cilj je torej v realnosti dosežen, a ker ni bil postavljen po SMART metodi, z rezultatom verjetno ne morem biti preveč zadovoljen. 

Če bi ta cilj o hujšanju (ali pa o stanju na tvojem bančnem računu), dala v okvir te SMART metode, bi ta cilj izgledal nekako takole. 

“V svojem telesu se počutim odlično in tehtam 80kg ali manj še pred koncem leta  2022” 

Je specifičen? 

Je. 

Merljiv? 

Vsekakor.

Dosegljiv? 

Seveda. 

Realističen? 

Če ne spiješ 3 litre alkohola na dan, zagotovo. 

Časovno omejen? 

Da! 

In to je pravzaprav glede Smart metode to. 

Dobro je vedeti tudi, da je te cilje najbolje napisati v sedanjiku ali pretekliku (primer zgoraj), a nikakor v prihodnjiku.  

Zakaj je temu tako, ti tukaj ne bom razlagal, ker je resnica precej kompleksna, upam pa, da mi na tej točki verjameš tudi brez razlage : )


Enostavno? 

Seveda. 

A kot bi rekel Mr. Smith, direktor televizijske hiše TV Dober Dan (iz istoimenske  nanizanke): “Simpl je tanartabuljše.” 

Korak 2: Kratka inkubacijska doba

Gre za korak, ki sem ga “pozabil” napisati v Pismih Za Leona, je pa še kako pomemben in sicer… 


Ko si cilje vneseš v zgornjo tabelo, jih nato vsak dan - v obdobju naslednjih 12 dni -  ponovno prepiši na roko. 


To lahko narediš na prazen list papirja, če imaš preveč časa, pa jih lahko tudi vklesaš v kamen.


Omenjena ducat-dni-trajajoča doba je pomembna predvsem zato, da vidiš, ali s temi cilji rezoniraš. Če torej so nekaj, v kar lahko vsaj delček tebe verjame oziroma če so sploh nekaj, kaj si res želiš. 


Namig: Iz prakse ti lahko povem, da znaš v okviru te kratke inkubacijske dobe izločiti ali spremeniti med 10 % in 30 % ciljev.  


Korak 3: Bodi vztrajen kot Jelko Kacin 


Kot morda veš, Jelka Kacina ne maram, ker večino časa govori nesmiselne stvari. Vseeno pa spoštujem njegovo vztrajnost, saj kot pokvarjena kaseta ponavlja svoje bizarne ideje in prepričanja.


Za razliko od njega tvoji cilji seveda niso “kr neki”, je pa pomembno, da svojo zavest in podzavest vsak dan spomniš na njih - ravno tako, kot nas gospod Kacin redno opominja nase in na svoje zamisli.


Kakorkoli… 


Ključno je, da cilje tudi po inkubacijski dobi na roke prepišeš vsak dan. 


S tem namreč aktiviraš tako imenovani...


ILLUSORY TRUTH EFFECT.  Tega izraza si nisem izmislil. Lahko “pogooglaš”, če želiš.

 

Gre za znanstveno osnovo, ki naredi tole dnevno prepisovanje ciljev zares genialno. Poglej… 


Leta 1977 je bila na ameriških univerzah Villanova in Temple izvedena zanimiva raziskava. 


Študenti, ki so v njej sodelovali, so vsaka dva tedna dobili nov seznam 60 splošnih trditev, ki so jih morali oceniti glede na to, kako prepričani so, da so trditve resnične. 


Trditve na seznamih so bile namerno izbrane tako, da jih študenti niso poznali oziroma niso vedeli, ali so resnične ali ne. 


Primer: “Košarka je postala olimpijski šport leta 1925.”


Celoten “catch” pa je bil v tem…

Na vseh seznamih je 20 izmed 60 trditev ostajalo enakih, ostalih 40 pa je bilo na vsakem seznamu drugačnih. 

Ob analiziranju rezultatov, so nato znanstveniki odkrili zanimiv pojav… 

Študentje so precej bolj verjeli v resničnost trditev, ki so se ves čas ponavljale. 

In ja… 

Vem o čem razmišljaš… 

Pa dobro Filip, kaj ima to veze z mano?

Ogromno. 

Če cilje vsak dan prepisuješ, bosta tvoje telo in tvoja podzavest vanje čedalje bolj  verjela, tvoj fokus bo na pravih stvareh, tvoja dejanja pa te bodo vodila bližje in bližje k tvojemu cilju, dokler ga tudi ne dosežeš. 

Prijazna opomba...

"Če svoje cilje zgolj pišeš in nič ne delaš, ciljev skoraj gotovo ne boš uresničil."


Upam, da ti je to jasno in da si pripravljen zavihati rokave. Vsak dan..

Korak 4: Tell the world...

Enkrat sem slišal prikupno satiro o postavljanju ciljev, v kateri se skriva kar nekaj  resnice in sicer... 


Če želiš svoje cilje res doseči, jih zaupaj svoji bivši ter jih istočasno objavi na Facebook.


Morda ti danes vseeno ni treba narediti tako radikalne poteze, je pa prav, da o teh ciljih obvestiš prave ljudi. 


Če imaš kot direktor cilje za podjetje, je prav, da jih poznajo tudi zaposleni. 


Če imaš osebne cilje povezane z zdravjem, je prav, da so o njih obveščeni ljudje, ki živijo pod isto streho, in tako naprej. 


In ja - morda je tudi prav, da jih o tem obvestiš večkrat. Saj veš... ljudje radi pozabimo. 


Korak 5: Paradiraj kot Jan Oblak...

Glavna naloga enega izmed najboljših nogometnih vratarjev na svetu Jana Oblaka je ta, da z neverjetnimi manevri (v nogometu jim pravimo parade) brani svojo mrežo. 


Oziroma - rečeno drugače - Janova glavna naloga je, da “hudobnim nasprotnikom” ne dovoli doseči zadetka. 


Čeprav ti verjetno nisi nogometni vratar, moraš vseeno znati obraniti svoj goal pred mnogimi zunanjimi napadalci. 

 

V praksi to pomeni, da se bo verjetno našel nekdo, ki ti bo rekel “to ni mogoče”.


Ali pa “kaj ti je tega treba”.  


Ali pa “a si spet bral nekaj od Peska”. 


Če se slučajno kaj takega zgodi, ohrani mirno kri ter vedi, da so tvoji cilji tvoja stvar in  da jih lahko sodiš zgolj ti... oziroma v skrajnem primeru nekdo, ki mu močno zaupaš  in ki ima na nekem dotičnem področju dosti več izkušenj. 


Tako. 


Mislim, da je to za danes vse. 


Če so ti “seznami prepričanj” v kombinaciji s 5-stopenjskim FP sistemom za postavljanje ciljev všeč, potem ti predlagam, da predstavljene ideje še danes preneseš v prakso. 


Filip Pesek

P.S. Če poznaš koga, ki veliko bere in se kljub temu ne premakne tja, kamor želi, mu prosim posreduj ta članek, saj ti zna biti zaradi tega zelo hvaležen. Ali pa te vsaj peljati na kakšnega "kuhančka".

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.