Podjetniške zgodbe

“Po 30 stabilnih letih smo morali čez noč prilagoditi formulo za uspeh …”

Gostja tokratnega podjetniškega intervjuja je bila direktorica uspešnega družinskega podjetja ES Svetila, Urška Novak Chrysanthis. V spodnjem intervjuju nam je med drugim zaupala pekoče skrivnosti njihovega zavidljivega uspeha na področju prodaje svetil – kjer orjejo ledino že več kot tri desetletja – in preprost korak, zaradi katerega je zanimanje za njihove storitve, poskočilo v nebo …

1.. Podjetje ES Svetila, ki je - poleg montaže - specializirano na področju prodaje svetil, obstaja že skoraj 30 let in glede na smer, v katero pogumno korakate, izgleda, da bo obstajalo še dolga leta ...

Kaj so po vašem mnenju ključni dejavniki za dosedanji uspeh in kaj bo za nadaljnji razcvet na trgu ključno v prihodnosti?

Rekla bi, da smo že od svojih začetkov znani po tem, da lahko pri nas najdete zelo različne produkte - pogostokrat tudi takšne, ki jih ne morete najti nikjer drugje. Tukaj bi izpostavila naš hecen - ampak pogostokrat čisto na mestu - podjetniški moto, ki gre nekako takole: “Za nemogoče poskrbimo takoj, za čudeže pa bo potrebno malo počakati…’’ 

Mislim, da nam naše stranke zaupajo ravno zaradi našega prizadevanja in tega, da se vedno trudimo preseči njihova pričakovanja. Za vsakega posameznika si resnično vzamemo čas, se potrudimo, da ugodimo njihovim željam in poskrbimo, da se pri nas počutijo domače.

Eden izmed najbolj pomembnih vidikov našega uspeha je zagotovo naša strokovnost, saj imamo na področju osvetlitve že več kot 30 let izkušenj. Sodelovali smo že z velikimi podjetji, kjer smo poskrbeli za osvetlitev njihovih delovnih prostorov, kot tudi z manjšimi - ampak nič manj pomembnimi - naročniki, katerim smo osvetlili njihove garsonjere, stanovanja in hiše.

Kaj bo ključno v prihodnosti, težko rečem, a menim, da s strokovno in kvalitetno storitvijo nikoli ne moreš zgrešiti, tako da vsekakor nadaljujemo v tej smeri.

2.. Kaj so po vašem mnenju tisti poglavitni problemi, zaradi katerih vaše stranke - tako večja podjetja kot tudi fizične osebe - pristopijo v vašo bogato zakladnico svetil?

Spodrsljaj, ki ga opazim pri zelo velikem številu naših kupcev, je ta, da v svojih stanovanjih, hišah ali garsonjerah svetila največkrat postavijo na popolnoma napačnih koncih prostora. Kasneje se to pokaže kot zelo velika ovira, saj sami sebi “mečejo” senco na delovno površino in svetilo izgubi ves svoj “čar”.

Pri podjetjih pa največkrat opažamo, da se ne zavedajo, kako lahko dobro umeščena svetila v prostoru ustvarijo dobro klimo, ki bistveno poveča produktivnost, saj dvigne razpoloženje na delovnem mestu in poskrbi, da so glavoboli ob koncu delovnega dne, stvar preteklosti. 

3.. Kaj je bistvena razlika, ki jo imate pred svojo konkurenco?

Bistvena razlika, za katero bi skoraj zagotovo trdila, da jo imamo pred svojo konkurenco in za katero verjamem, da nas je pripeljala do sedanjega uspeha, je ta, da nismo samo navadna trgovina s svetili. Imamo namreč tudi zelo močno in strokovno podkovano ekipo, ki sodeluje tako pri montaži naših svetil kot tudi pri samemu izrisu načrta osvetlitve.

Kot podjetje se zelo trudimo razumeti, kako mora biti posamezen prostor osvetljen, da le-tega lahko dobro izkoristimo in poudarimo njegov namen.

4.. Podjetje ste prevzeli iz rok svojih staršev. Česa vse ste se naučili v vseh teh letih, ko ste ju opazovali?

Ko pogledam nazaj, velikokrat pomislim, da sem praktično skozi vso mladost “kradla” znanje svojih staršev. Že kot majhna punčka sem jima prisluškovala, ko sta pripravljala ponudbe ali načrte za stranke - in se na ta način ogromno naučila, tako o samih svetilih, kot tudi dela z ljudmi.

Mislim, da sta bila prav onadva ključna, da danes tako dobro razumem želje naših strank in jim lažje pomagam pri izbiri in načrtovanju osvetlitve. 
 
5.. Kaj pa ste v podjetju v odnosu do strank v zadnjih letih spremenili pod vašim vodstvom?

Spremenila nisem veliko, vendar se je moralo podjetje vendarle razvijati v koraku s časom. Potrebno se je bilo dobro pozicionirati na internetu, postaviti uporabnikom prijazno spletno stran ter nekoliko spremeniti način komunikacije, ki danes poteka predvsem preko emaila in ne več toliko v sami fizični trgovini. Včasih so ljudje za vsako žarnico klicali v trgovino, sedaj pa pričakujejo, da si bodo lahko večino izdelkov, ki jih ponujamo, ogledali na spletu in tako prihranili svoj dragoceni čas.

6.. Vaša ekipa trenutno (še) ne šteje zelo veliko članov, ampak kot vsako drugo  podjetje, tudi vaše zahteva dobrega vodjo. Kaj bi najbolj poudarili pri svojem vodenju? 

Res je, trenutno naš kolektiv ne obsega veliko ljudi - zato je položaj morda zame nekoliko lažji. Sem pa velik pristaš tega, so so zaposleni pri nas na prvem mestu ljudje in zato se vsi skupaj trudimo in dajemo velik poudarek na to, da imamo odlične odnose.

Pri vodenju ekipe se zelo zanašam na moj občutek za soljudi, katerega sta imela že moja mama in oče, tako da je to najverjetneje še ena od stvari, ki sem jo “podedovala” od njiju. 

7.. Kako je na delovanje vašega podjetja vplivala neprijetna situacija s Covidom?

Covid razmere so - tako kot na vse ostale storitvene dejavnosti - močno vplivale tudi na naš obseg delovanja. Nekaj časa je bila naša fizična trgovina zaprta, kar se je seveda poznalo v “denarnici”. Pa tudi takoj po odprtju “države” se ljudje niso isti moment vrnili v fizično trgovino, tako da se je situacija šele sedaj popravila in vrnila na stare tire.

Ampak kot pri vsaki slabi stvari, smo tudi tukaj iz vsega skupaj potegnili nekaj dobrega.

Prav Covid je bil ključen pri spoznanju, da ne smemo biti odvisni samo od fizične trgovine ampak, da je pri grajenju trdnega branda potrebna tudi močna spletna prezenca. Zato smo v tistem času navezali stik z marketinško agencijo, ki nam je pomagala zadeve zopet postaviti na noge in s katero uspešno sodelujemo še danes.

8.. No, ko smo že pri marketinški agenciji. Kakšen je vaš pogled na oglaševanje in kako ga vidite v prihodnosti?

Kar se tiče oglaševanja, moram priznati, da nismo šli v korak s časom in smo z bolj konstantnim in aktivnim marketingom pričeli šele letos, ko smo začeli sodelovati s trenutno marketinško agencijo. To se je izkazalo za čudovito odločitev in mi je dejansko žal, da tega koraka nismo naredili že veliko prej, saj smo v samo treh tednih z njihovo pomočjo dobili toliko povpraševanj kot prej v šestih mesecih.

V prihodnosti vidim oglaševanje kot enega “glavnih” delov naše sestavljanke pri celostni strategiji podjetja in kot ključen dejavnik pri grajenju našega branda. 

9.. Kaj je po vašem mnenju ena največjih napak, ki jo ljudje delajo v družinskih podjetjih?

Pri družinskih podjetjih ni zlatega pravila, saj vsaka družina deluje v svojem ritmu. Bi pa vseeno izpostavila stvar za katero mislim, da bi pomagala vsem, ki delujejo v družinskih podjetjih. Ta je, da družinske težave ne nosijo v podjetje in obratno - da probleme, ki so del vsakega podjetja, ne vlečejo s seboj domov.

10.. Za konec - kakšna je vizija ES Svetila? Kaj si želite recimo storiti v naslednjih petih letih na področju Slovenije in tujine?

Naš glavni cilj ostaja enak - želimo še naprej pomagati ljudem pri osvetlitvi njihovega doma in velikim podjetjem pri osvetljevanju njihovih prostorov. In v tem si želimo biti eno vodilnih podjetij na slovenskem trgu.

O tujini trenutno še ne razmišljamo, morda pa se za ta korak odločimo enkrat v prihodnosti. 


Tadej Tešić

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.