Marketing in prodaja

Zakaj bi v letu 2021 moral vsak podjetnik uporabljati LinkedIn?

V ​lanskem letu smo vsi dobili močno lekcijo, kako zelo pomembna je tehnologija za naše življenje. Na srečo smo se lahko družili preko Zooma, MS Teamsov ter na družbenih omrežjih, brez katerih si mnogi ne predstavljamo zaprtja med štiri stene​. V kakšne namene pa se med podjetniki uporablja omrežje LinkedIn, pa nam je zaupala večletna strokovnjakinja na tem področju – Manca Korelc.

16.4.2021

LinkedIn je tudi zaradi nepozabnega leta 2020 izjemno zrasel po številu uporabnikov, številu aktivnih uporabnikov in stopnji odzivnosti na objave (engagement rate). Kar res ne preseneča, saj smo pogrešali (no, še vedno pogrešamo) poslovna druženja v živo - zato smo mnogi podjetniki iskali (in našli) nadomestilo na LinkedInu.

Mnoge je situacija spodbudila, da si končno vzamejo čas in se spopadejo z uporabo LinkedIna. Kar me res veseli!

Moja želja pa je, da na LinkedInu ostanejo tudi, ko bomo spet lahko obiskovali dogodke v živo.

Zakaj bi v letu 2021 (in kasneje) moral vsak podjetnik uporabljati LinkedIn?

Razlogov je res veliko in težko najdem kakšnega, ki bi govoril proti njegovi uporabi. Ampak za lažje branje in motivacijo, da letos pa res zajamete LinkedIn s polno žlico, bom navedla le 3 razloge:

  • Izobraževanje
  • Vidnost
  • Povezovanje

1. Izobraževanje

Na LinkedInu je preko 740 milijonov uporabnikov, izmed katerih smo mnogi tudi aktivni z objavljanjem vsebine. Naredimo en kratek izračun za hec: predpostavimo, da vsak mesec objavi eno objavo 3 % uporabnikov – to je več kot 22 milijonov objav vsak mesec! In to niso objave o tem, kje so počitnikovali ali kaj so jedli za kosilo, ampak poslovne vsebine, ki vsebujejo hashtage, kot so: 

#leadership, #management, #humanresources, #employeradvocacy, #marketing, #sales, #socialselling, #innovation, #sustainability, #digitalmarketing, #technology, #entrepreneurship, #branding… seznam tematik gre v neskončnost. 

Koliko znanja je to! Vsak obisk LinkedIn feeda lahko pomeni vrsto novih uvidov, razmišljanj, stališč, ki nam lahko neposredno pomagajo pri našem delu. Ali pa preprosto daje nove dimenzije miselnih procesov.

Prav tako pa naj omenim tudi LinkedIn Learning, ki je posebna sekcija LinkedIna z več kot 16.000 različnimi video tečaji iz sveta biznisa, dizajna in tehnologije. To je sicer del plačljivih oblik LinkedIna, ki pa se zelo izplača.

Če želite biti v koraku s časom (oziroma z znanjem), je LinkedIn vsekakor prostor, kjer je na enem mestu zbranih ogromno koristnih vsebin.

2. Vidnost

Ko sem prvič stopila na pot samostojne podjetnice, sem se vprašala pomembno vprašanje: »Kako me lahko podjetja najamejo, če ne vedo, da obstajam?« Stopila sem v akcijo, uredila svoj LinkedIn profil in pričela s pisanjem vsebin. To je bilo oktobra 2014 in še kar nisem nehala s pisanjem. Povedano drugače – še vedno izkoriščam platformo za svojo vidnost.

LinkedIn je velik virtualni dogodek, kamor pridejo naši poslovni kontakti sami (torej ni treba investirati denarja za obisk spletne strani). Predstavljajte si sebe, da predavate na velikem poslovnem dogodku. Zbudili boste pozornost ter gradili svojo kredibilnost, saj boste govorili o tematikah, o katerih veliko veste. 

To je precej podobno, kot če na LinkedInu redno objavljate vsebine. Vsaka objava ste vi, ki na dogodku stopite na oder in v mikrofon poveste nekaj, kar pomaga vašim strankam. Zelo praktično, kajne?

Kot smo nekoč govorili: če vas ni na Googlu, vas ni. Danes podobno velja, da če vas ni na LinkedInu … no, vaše potencialne stranke ne vedo za vas.

3. Povezovanje

Povezovanje, mreženje ali komunikacija so v mojih očeh najpomembnejši razlogi, zakaj LinkedIn ne sme manjkati na nobeni tedenski to-do listi podjetnika. 

Na LinkedInu se lahko povežete z vašimi kolegi iz panoge, poiščete potencialne stranke, investitorje, poslovne partnerje, zaposlene in tako gradite neprecenljiv socialni kapital. Z njimi se povežete, se pogovarjate in predvsem gradite odnose.

Nobena druga platforma na svetu ni tako močna v mreženju kot ravno LinkedIn. Posel smo ljudje in ne glede na to, kaj počnete, kaj prodajate in komu, vedno se bo naš uspeh meril tudi v tem, kako dobri smo v poslovnih odnosih.

Svetujem, da vedno naredite prvi korak: pošljite vabilo k povezavi, dodajte personalizirano sporočilo in pričnite z dialogom. In še en velik namig: všeček in komentar na LinkedInu sta izjemno močni taktiki za grajenje odnosov. 

Kot ste lahko prebrali, vsak izmed razlogov v sebi skriva ogromno priložnosti. Ne pustite, da vam uidejo. Se vidimo na LinkedInu!

Manca Korelc, strokovnjakinja za LinkedIn Članek izraža stališče gostujočega avtorja in ne nujno stališče uredništva.

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.