Podjetniške zgodbe

Ko je bila naša dejavnost zaprta, nas je rešilo zaupanja vredno ime…

V današnjem času velja prepričanje, da umetnost in podjetništvo stojita na nasprotnih bregovih. Da pa temu ni čisto tako, je dokazal Klemen Rošer, lastnik zasebnega Glasbenega centra Rošer, ki je odgovoren za več kot 1123 novih glasbenih navdušencev. Kako mu je uspelo iz hobija zgraditi uspešno podjetniško zgodbo, pa nam je zaupal v spodnjem intervjuju.

20.4.2021

Klemen Rošer v svojem glasbenem centru

1 I Glasbena šola Rošer je tekom let postala ena izmed najbolj prepoznavnih privatnih glasbenih šol pri nas, še posebno na Koroškem in Štajerskem. Ali ste se na začetku kariere zavedali, da lahko hobi igranja harmonike spremenite v tako lepo podjetniško zgodbo?  

Ko se danes ozrem na zadnjih 15 let, lahko hitro ugotovim, da sem prvotne cilje presegel. Pri svojih 19 letih sem odprl dejavnost za učenje harmonike in takrat si nisem niti predstavljal, da lahko iz tega nastane nekaj tako velikega.  

A skupaj z uspehom so vse večji in večji postajali tudi izzivi.

2 I V enem zapisu sem zasledil, da na začetku kariere niste tako blesteli in izstopali, kot lahko to rečemo danes. Kakšni so bili pravzaprav vaši začetki? 

Ja. Tukaj je bilo govora o igranju harmonike, ne ravno o kasnejši podjetniški poti. 

Pri igranju harmonike so me vrstniki res dolgo prekašali. Da sem jih dosegel, sem moral veliko vaditi, menjati kar nekaj mentorjev in vaditi tudi po 6 ur na dan. 

Prelomnico pa sem dosegel, ko sem leta 2005 zmagal na evropskem tekmovanju v igranju diatonične harmoniki. 

Od takrat naprej se name ni več gledalo kot na Klemna, ki mu harmonika »nekako ne gre najbolje od rok«. Predvsem sem presenetil s tem, da sem skladbe, s katerimi sem nastopil in prepričal žirijo, skomponiral kar sam. Tako sem uspel svojo kvaliteto dokazati dokaj mlad in sicer kot izvajalec ter avtor hkrati.

3 I Je mogoče slabše znanje na začetku botrovalo k temu, da ste ustvarili svojo metodo igranja harmonike - metodo Rošer?  Z njo namreč zadnja leta vaši učenci osvajajo nagrade praktično na vsakem koraku...

Učna metoda Rošer je skupek vseh izkušenj (negativnih in pozitivnih), ki sem jih nabral iz lastnega »odraščanja s harmoniko«. Zajema rešitve, ki sem jih moral iskati, da sem lahko napredoval in se razvil v kakovostnega harmonikarja ter mentorja. 

Vsa znanja sem zapakiral pod ime »Učna metoda Rošer« po kateri danes za učenje harmonike izobražujem številne mentorje, tako pri nas kot tudi v tujini.

V učno metodo Rošer je vključeno poznavanje ergonomije pri učenju in igranju harmonike, razumevanje individualnega pristopa do učenca in prilagajanje programa glede na njegove sposobnosti ter hitrost napredka. K temu pa je potrebno dodati še različne vaje za doseganje kakovostnega ritma, prstne tehnike, mehovne tehnike ter izvajanje nasploh. 

Klemen Rošer z učenko in aktualno svetovno prvakinjo Danajo Grebenc 

Kar je prav tako pomembno, kot vse zgoraj našteto, pa je tudi zdravje harmonikarja, ki je lahko v primeru nepravilnega igranja oškodovano. Žal sem pred leti to izkusil na lastni koži, ko mi je kronično vnetje tetiv na desni roki skoraj končalo kariero. 

Takrat sem se precej poglobil v to, kaj se pri igranju harmonike v telesu dogaja in kako je potrebno učenca voditi, da do težav ne pride.

Za vsako težavo, ki sem jo na svoji poti do uspeha imel, sem neskončno hvaležen. Brez vseh teh izkušenj učna metoda Rošer namreč ne bi obstajala in povsem prepričan sem, da ne bi dosegel mentorskega nivoja na katerem danes sem.

4 I Podjetništvo prinese v življenje tudi veliko stroškov, skrbi in odgovornosti. Ali se s prihodom denarnega toka ljubezen do hobija spremeni?

Hja. Verjetno se ravno s prisotnostjo manj prijetnih plati podjetništva pokaže ali si – ali nisi. Takrat hitro vidiš, kako močna je tvoja ljubezen do »hobija« zaradi katerega si podjetniško pot sploh začel. 

Predvsem je pomembno, da se ves čas izobražuješ na vseh področjih, ki se dotikajo podjetništva in ne zgolj o storitvi, ki jo opravljaš. V tem primeru si na različne situacije pripravljen pravočasno in manj možnosti je, da bi podjetništvo kot takšno negativno vplivalo na ljubezen do prvotne ideje oziroma opravljanja storitve.

5 I Kaj pa situacija s Covidom? Je bilo to najtežje poslovno leto do sedaj?

Glede na to, da nam je bilo v enem letu poslovanja, onemogočeno poučevati v živo kar 6 mesecev, se nas je ta situacija vsekakor dotaknila. K sreči je naše ime na trgu znano in zaupanja vredno, kar se je v tem trenutku izkazalo za največjo garancijo. Večina učencev nam je zaradi tega sledila pri vseh prilagoditvah pouka, da smo lahko učenje izvajali preko spleta. To iz »danes na jutri« vsekakor ni bila enostavna izkušnja za nas, še manj pa za učence.

Rast podjetja je bila v tem času dokaj onemogočena, saj otroci, ki bi si želeli poskusiti igrati, niso imeli veliko možnosti, da bi se pri nas oglasili, preizkusili igranje in se vpisali v našo šolo – kar se sicer v normalnih razmerah dogaja dnevno.

Smo pa veseli, da so nas nekateri starši, ki so spoznali, da v teh trenutkih otroci bolj kot kadarkoli potrebujejo hobi, ki pozitivno vpliva na njihovo počutje ter odraščanje, kljub vsemu kontaktirali. Skupaj smo našli opcijo, da so kljub situaciji lahko pričeli z igranjem. 

Harmonike ter literaturo smo prevažali kar z dostavnimi službami in prve korake z učenci naredili preko video klicev. Poučevanje smo tako prakticirali potem vse do trenutka, ko smo se lahko videli v živo.

Leto je bilo torej zaradi Covid situacije vsekakor polno izzivov.

6 I Poučevanje po vaši metodi poteka na kar 15-ih lokacijah po Sloveniji. Koliko mentorjev imate in kakšna je vaša strategija širjenja? Se boste v prihodnje širili tudi izven meja Slovenije?

Trenutno po učni metodi Rošer redno poučuje 10 mentorjev v Sloveniji in eden na Nizozemskem. Naša strategija je, da z novimi mentorji pokrijemo tudi regije, ki v Sloveniji še niso pokrite. Prav tako pa bomo nove možnosti iskali v tujini.

Del strategije je tudi oblikovanje mednarodne spletne učilnice za harmoniko, ki je prav tako že v izdelavi. Za slovenski trg pa je na voljo že od leta 2019.

7 I Kaj je tista ključna stvar, ki je Glasbeni center Rošer iz leta v leto delala bolj uspešnega?

Mislim, da se od večine drugih, ki se ukvarjajo z učenjem harmonike ločimo predvsem po količini aktivnostih, ki jih vlagamo v razvoj podjetja. Od pisanja knjig, izobraževanja mentorjev, udeleževanja učencev na tekmovanja, vlaganja v prepoznavnost blagovne znamke in tako dalje.

Za to zgodbo dejansko diham dan za dnem, 7 dni v tednu.

Moram pa izpostaviti, da imam srečo, da sem obkrožen z dobrimi ljudmi, partnerji, mentorji in učenci, ki mi pomagajo dosegati cilje. Veliko vlogo pri tem ima tudi 100 odstotna podpora moje družine. Brez razumevanja najdražjih do tega kar počnem, mi verjetno ne bi uspelo v takšni meri. 

8 I Na katere dosežke ste najbolj ponosni v karieri? So ti dosežki bolj povezani z vami ali z vašimi učenci? 

Zelo sem ponosen, da smo dosegli tolikšno prepoznavnost in da so moji učenci dosegli preko 450 nagrad. Med drugim tudi nazive državnih, evropskih in svetovnih prvakov v igranju na diatonično harmoniko.

9 I Za konec pa mi še zaupajte, kaj bi svetovali ambicioznim osebam, ki si želijo svoj hobi spremeniti v uspešno podjetniško zgodbo?

Svetoval bi jim, da so svoji podjetniški ideji predani sleherni dan, ne glede na vse prepreke ali mnenja bližnjih, ki bi jih lahko od cilja odvračala. Predlagam, da se redno izobražujejo na vseh področjih, ki jih podjetništvo zahteva, a ob tem poglabljajo ljubezen do svojega hobija. Le-to bodo namreč bodoče stranke začutile bolj kot kadarkoli drugega.

In pa ... naj jim ne bo nerodno poiskati nasvet, mentorja, vzornika, ki jim bo z nasveti za postavitev podjetniške poti pomagal.

10 I Pa mogoče še en nasvet za vse harmonikarje in glasbenike?

Pred izdajo je moja knjiga z naslovom »Igraj povprečno ali odlično«, ki bo govorila o trikih, ki jih morajo poznati vsi harmonikarji, ki želijo biti odlični.

Na tem mestu sicer ne delam reklame za svojo prihajajočo knjigo (čeprav sem prepričan, da bo vsem zgolj koristila) ampak želim reči, da opažam še veliko možnosti, ki jih velika večina harmonikarjev še ni izkoristila za napredek.

Želim si, da dosežejo odlično izvajanje igranja in raziščejo katera znanja morajo doseči, da jim bo to uspelo.
Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.