Vodenje in managment

Kako zasijati na razgovoru za službo?

Oglas za sanjsko službo je velikokrat dvorezen meč. En trenutek skačemo od veselja in si že predstavljamo, kako zelo bi v tem delu uživali… že naslednji moment pa se lahko to navdušenje prelevi v skrb, kako se bomo sploh odrezali na razgovoru. Da ne bi zmrznili in dovolili, da nam sanjska služba spolzi skozi prste, je smiselno upoštevati nekaj nasvetov. Le-te je za vas v članku strnila ena najbolj izkušenih trenerk javnega nastopanja v Sloveniji – Vesna Sodnik.

3.5.2021

Na spletu ste zasledili oglas za vašo sanjsko službo. Napišete življenjepis, uredite vsa dokazila in pošljete prijavo. Upate na najboljše, in glej, povabljeni ste na razgovor!

Toda razgovori za službo znajo biti prava nadloga. Po vsem trudu, ki ga vložimo v iskanje službe, se velikokrat na koncu zgodi, da na razgovoru povsem zmrznemo. Izgubimo vso samozavest, medtem ko se trudimo iskati 'pravilne' odgovore na zastavljena vprašanja in obenem ustrezati standardom, ki jih od nas zahteva organizacija, v kateri se želimo zaposliti. Priprava na razgovor je ključnega pomena, saj lahko določene neprijetne trenutke predvidimo, določene pa povsem preprečimo. Pri tem ne pozabite na prvi vtis, ki lahko, kljub izjemnim referencam in odličnemu življenjepisu, velikokrat prevlada ali vpliva na končno odločitev.

S prvim vtisom sogovornik o nas ustvari določeno mnenje, ki ga nezavedno želi potrditi tudi z drugimi informacijami, ki jih prejme. Zato bo stvari, ki se ne skladajo s prvim vtisom, enostavno spregledal. Ko nekoga spoznamo, si namreč v le nekaj (mili)sekundah ustvarimo mnenje, ki vztraja, dokler ne dobimo vsaj osem (!) informacij, ki kažejo povsem drugačne lastnosti.

Pri prvem vtisu prevladujejo vizualne informacije, med katere sodijo drža, oblačila, pričeska, statusni simboli (npr. znamka ročne ure, torbice, oblačila, …), osebni prostor, kretnje rok in telesna drža. Pomembne so tudi zvočne informacije, kot so barva glasu, glasnost in ritem govora. Verjeli ali ne, vsebina komunikacije je pri prvem vtisu zanemarljiva.

IZBERITE PRIMERNA OBLAČILA, NAKIT IN PRIČESKO

Za dober prvi vtis na razgovoru velja razmisliti o primerni izbiri oblačil, nakita in pričeske. To ne pomeni, da morate pred vsakim razgovorom odhiteti v trgovino in kupiti oblačila po zadnji modi. Upam si trditi, da je to verjetno najslabša strategija, razen seveda, če v omari resnično nimate nič primernega ali če ste za razgovor dogovorjeni v podjetju, ki se ukvarja z modo.

V vsakem primeru je pomembno, da izberite oblačila, v katerih se dobro počutite (izražajo vas), vam pristojijo (so primerna z vaš tip postave, vaša leta in vaše naravne barve) ter so primerna za izbrano delovno mesto. Ključna napaka, ki jo velikokrat opažam pri mlajših, je zlasti pretirana ‘nakičenost’ deklet, ki kljub želji po urejenosti prej daje vtis neprofesionalnosti, na drugi strani pa 'ležernost' fantov, ki bi radi delovali sproščeno, pa delujejo le neurejeno. Urejena pričeska in zmerna naličenost dajeta profesionalen in kompetenten vtis – vsaj tako dokazujejo raziskave, kjer so sodelavci ženske, ki so zmerno naličene, ocenili kot bolj sposobne in inteligentne od tistih, ki so bile preveč ali nič naličene.

USKLADITE SVOJO GOVORICO TELESA S SPRAŠEVALCEM

Usklajevanje svoje govorice telesa s sogovornikom oziroma 'kameleonski učinek' je odlična taktika, ki vam bo prav prišla, ne le na razgovoru za službo, temveč pri vseh pomembnih pogovorih, kjer želite delovati bolj simpatično. Gre za znan psihološki efekt, ki trdi, da nam je človek, ki nam je podoben v vedenju, takoj bolj simpatičen. Sama temu pravim 'kalibracija' – usklajevanje energije in govorice telesa, da je komunikacija lažja (na primer s hitro in energično osebo boste tudi vi komunicirali malce hitreje in glasneje). Zanimivo se večina 'kameleonskega učinka' zgodi povsem nezavedno – če nam je sogovornik všeč, naša govorica telesa avtomatično postane podobna njegovi. Zavesten trud je torej potreben zlasti, če vam sogovornik ni preveč simpatičen, se ga bojite ali pa vas spominja na nekoga, ki ga ne marate. A pazite, da ne boste preveč 'narejeni' – ljudje imamo neverjeten občutek, da v vedenju neke osebe ni vse v redu, četudi ne znamo povedati zakaj. 

POUDARITE SVOJE PREDNOSTI… IN BODITE ISKRENI GLEDE VAŠIH ŠIBKOSTI

Vsak razgovor za službo danes skoraj zagotovo vsebuje vprašanje: 'Katere so vaše slabosti?'. Ob tem vprašanju se v človeku sproži obrambni mehanizem, ki mu govori, da le-teh ni pametno priznati. V takih primerih pogosto izbiramo lastnosti, ki so v resnici socialno zaželeno vedenje, na primer: »Sem perfekcionist« ali pa »Preveč delam«. Tak odgovor ni najbolj primeren, trdijo na Harvardski poslovni šoli, saj se v odgovoru vidi, da gre le za politično korektnost, zato meče slabo luč tudi na vaše ostale odgovore.

Nihče ni popoln in vsakdo izmed nas ima svoje slabosti. Če boste čim bolj iskreni, boste naredili veliko boljši prvi vtis. Primernejši odgovor v tem primeru bi bil: »Nisem najboljši pri organizaciji, a se trudim to čimbolj popraviti. Prejšnji mesec sem se tako vpisal na tečaj učinkovitega prioretiziranja.« Spraševalec bo ob takem pristopu vedel, da ste dovolj zreli, da znate priznati svoje napake in jih hkrati želite odpraviti. Verjemite, to spraševalcu pomeni veliko več kot pa navidezno popolni posamezniki (za katere pa vsi vemo, da niso).

Seveda pa ob tem ne pozabite na svoje prednosti. Svoje dobre lastnosti razložite jasno in s konkretnimi primeri, kot je na primer: »Sem zelo natančen in dejstvo, da imam ostro oko, je celo rešilo naš zadnji projekt, kjer bi lahko zaradi manjše napake, ki sem jo odkril ob naknadnem pregledu, ostali brez sredstev.« Slovenci smo poznani po svoji skromnosti, zato bi se lahko zgledovali po Američanih, ki so znani po svojem 'šopirjenju' in včasih znajo že pretiravati. Seveda to ni priporočljivo, toda pretirana skromnost ni nič bolj simpatična – nihče ne mara 'zgub'.

NE POZABITE NA MOČ KARIZMATIČNOSTI

Čeprav sem kar nekaj besed namenila zunanjemu videzu, pa bi vas rada opozorila še na karizmo. Psihologi so namreč dokazali, da je karizma (privlačnost posameznika) pomembnejša od fizične privlačnosti. Karizmatični ljudje so preprosti (poudarjajo svojo človeškost, vendar ne kot žrtve ali 'jamrači', ni jih strah pokazati, da so zmotljivi), drugim ljudem dajejo občutek pomembnosti in opaženosti (sogovorniku dajejo vtis, da jih dejansko zanima, kar pripovedujejo, postavljajo vprašanja in ne govorijo o sebi), ves čas pogovora vzdržujejo očesni stik, ter imajo odprto, sproščeno držo.

Zmotno je prepričanje, da se karizmatični ljudje že rodijo in da se karizme ne da priučiti. V resnici je karizma veščina: v veliki meri gre za pravi način komuniciranja. Karizma je namreč kombinacija prave mentalne naravnanosti, primernih sporočil in samozavestne govorice telesa. Najbolj učinkovita vrsta karizme je kombinacija vašega naravnega profila (energičen, analitičen, odprt, zaprt ...), sogovornika (javnost, posameznik, prijatelj, sodelavec ...) in razmer, v katerih komunicirate. Potrebno je, da jo vsakič znova prilagajate situaciji, v kateri ste – tako boste najbolj gotovo ustvarili učinek, ki ga želite. 

Zunanji videz in urejenost sta izjemnega pomena, vendar brez karizme in šarma ne boste prišli daleč. Če povem z drugimi besedami – prijaznost, ustrežljivost in iskren nasmešek bodo na vašega sogovornika naredili večji vtis kot lepo naličen, vendar hladen in neodziven obraz.

NAJBOLJŠE TAKTIKE, DA ZAGOTOVO NAVDUŠITE

Če je le mogoče, se dogovorite za razgovor v torek okoli 10:30. Psihologi trdijo, da je to čas, ko so vodje še dovolj sproščeni in spočiti, da se vam lahko posvetijo. Na splošno predlagam, da se izogibate razgovorom v zgodnjih jutranjih urah. Raziskave so pokazale, da so ljudje takrat bolj napeti, saj razmišljajo, kako si bodo organizirali dan. Enako velja za pozno popoldanske ure, saj bodo misli vašega delodajalca uhajale drugam (domov in k razmišljanju, kaj vse mora še postoriti).

Začnite pogovor s pohvalo: predlagam, da se pred razgovorom pozanimate o podjetju, na primer, koliko ima zaposlenih, s čim se ukvarja, kakšno zgodovino ima, … in tega seveda ne pozabite mimogrede omeniti v razgovoru za službo. Pogovor lahko začnete s pohvalo zadnjega izdelka, marketinške kampanje... omenite, da ste počaščeni, da lahko sedite na razgovoru pri njih, ter da resnično upate, da boste našli skupni jezik. 

Svoje odgovore prilagodite letom sogovornika. Če je oseba, ki vas sprašuje:

  • generacija Y (med 20 in 30 let): govorite o konkretnih primerih vaših dosedanjih izkušenj in poudarite, da lahko delate več stvari hkrati;
  • generacija X (med 30 in 50 let): poudarite, da ste kreativni, ter govorite o pomembnosti ravnovesja med službo in prostim časom ter kako vpliva na uspeh in produktivnost;
  • ‘baby boom’ generacija (med 50 in 70 let): pokažite, da imate radi svoje delo, da ste organizirani in zanesljivi, ter pojasnite, kam vas je pripeljalo vztrajno delo in kaj vse še želite ustvariti na svoji karierni poti.

Na koncu pogovora pohvalite organizacijo, sam razgovor in se zahvalite spraševalcu.

Preden zapustite podjetje, pohvalite razgovor. Tako boste zagotovo pustili dober vtis, ker smo ljudje nagnjeni k temu, da so nam bolj simpatični posamezniki, ki nas pohvalijo.

Pa še en dodaten nasvet: bodite proaktivni. Že takoj po poslani prijavi se splača kak dan ali dva pozneje poklicati in povprašati, če so prijavo prejeli, če ste priložili vse potrebno, če imajo morda za vas še kako vprašanje oziroma kako natačno bo videti postopek izbora. Verjemite, v morju elektronskih prijav ponavadi le peščica ljudi pokliče, zato ostanejo izpraševalcem še bolj v spominu, hkrati pa lahko skozi pogovor bolje razberete, kaj pravzaprav iščejo, ter se zato lažje pripravite na razgovor. 

Prepričana sem, da ste sedaj opremljeni z vsem potrebnim za uspešen intervju. Le pogumno, sanjska služba čaka na vas.

Vesna Sodnik, poslovna coachinja, trenerka javnega nastopanja in mentorica učinkovite komunikacije

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.