Lifestyle

5 nasvetov za povečanje svoje energije…

Vsak podjetnik, ki si želi opraviti čim več dela, se je najbrž že srečal s slabo vestjo, če si je slučajno vzel kakšen trenutek zase. To se zgodi predvsem v trenutkih, ko se nakopiči res veliko dela, telo pa od utrujenosti preprosto ne dopušča ničesar več. A da bo takšnih trenutkov, ko je telo popolnoma brez energije čim manj, se da poskrbeti s 5 zelo preprostimi spremembami…

7.5.2021

Beseda energija je k nam prišla iz starogrškega energei, ki pomeni dejavnost, oziroma energos – dejaven, delaven. Dejavnost oz. delavnost je vsekakor nekaj, kar je danes visoko cenjeno. Celo tako cenjeno, da smo na račun čim višje produktivnosti pripravljeni žrtvovati svoj počitek, prosti čas in posledično celo svoje odnose z bližnjimi ter svoje zdravje.

Česa se mora vsak dober podjetnik zavedati?

Vsak, ki si želi dosegati dobre rezultate, pa naj gre za podjetnike ali ne, se mora zavedati, da je v življenju pomembno ravnovesje. 

Res je, da pridejo dnevi, ko se večji količini dela ne moremo izogniti. Pri tem moramo poskrbeti za nekaj osnovnih načel, po katerih se lahko ravnamo, da dosežemo višjo raven energije, s tem pa tudi učinkovitost in notranje zadovoljstvo.

5 ključnih načel za več energije

#1 Počitek

Ko imamo res veliko dela, bi se počitku najraje izognili. A dejstvo je, da ga še kako potrebujemo. Veliko podjetnikov, še posebej pa tisti, ki so na začetku svoje poti, se rado pohvali, da spijo le kakšne štiri ure na noč. Človeška fiziologija pa na dolgi rok ne dopušča, da bi spali premalo. 

Dober spanec bi tako moral postati prioriteta. Na noč bi si ga morali privoščiti vsaj sedem do celo devet ur kakovostnega spanja, dobro pa je, da se v posteljo odpravimo vedno ob približno istem času in da že kakšno uro pred spanjem izklopimo vse elektronske motilce, ki bi nam onemogočali sprostitev pred spanjem. Soba naj bo prezračena, temna in namenjena le počitku. Na ta način bomo poskrbeli za dobre spalne vzorce in telo navadili, da ve, kdaj je čas za spanje. 

Da pa bi dobro spali, pa moramo poskrbeti tudi za to, da bomo dobro obvladovali stres…

#2 Obvladovanje stresa

Stres in anksioznost sta lahko ogromna porabnika energije. Tisti občutek, ko nam v obilici dela od stresa in hitenja "zmrznejo možgani", zaradi česar posledično opravimo še manj, res ni prijeten. Slaba novica je ta, da se situacijam, ki s sabo prinašajo stres, res težko popolnoma izognemo. Dobra pa je ta, da se lahko naučimo stres nadzorovati…

Kaj lahko storimo sami?

Najprej moramo prepoznati, kaj je tisto, kar nam povzroča stres. Lahko si svoje stresorje zapišemo in jih razdelimo na take, ki jih lahko spremenimo, take, ki jih lahko prestavimo na kasnejši čas in pa take, ki jih moramo preprosto sprejeti. Obstaja pa nekaj tehnik, ki nam lahko pri znižanju stresa močno pomagajo.

Ena takih tehnik je meditacija. Obstaja toliko vrst meditacije, da lahko prav vsak najde obliko zase. Nekomu bo koristila vodena meditacija pred spanjem, drugemu pa nekaj globokih vdihov ali kratka vaja vizualizacije med samim delom. 

Proti stresu je odličen tudi šport in čeprav bi lahko mislili, da nam bo pobral še več energije, so lahko učinkovite že preproste raztezne vaje.

Med delom si je dobro vzeti minutko in se dobro pretegniti. Strokovnjaki so ugotovili celo to, da energijo v hipu dvigne že pravilna drža, še boljša rešitev pa so mize, ob katerih lahko delamo stoje. Vsaj 20 do 30 minut dnevno naj bi bilo po mnenju strokovnjakov dobro delati stoje. S tem zvišamo produktivnost in omilimo negativne posledice sedenja.

#3 Kava in drugi napitki

Marsikdo meni, da je edina rešitev za več energije kava. In kakšna skodelica vsekakor lahko pripomore k boljši produktivnosti in s tem tudi k ustvarjalnosti, ki jo nekdo, ki vodi podjetje, vsekakor potrebuje. 

A pri pitju kave je dobro upoštevati nekaj pravil…

Kavo si privoščimo le v dopoldanskem času, saj je vsaj osem ur pred spanjem ni dobro piti. Kofein namreč vpliva na spanje, ker v telesu ostane vsaj šest ur. Po nekaterih smernicah lahko spijemo eno do dve manjši kavi na dan, kar je skupaj približno 200 ml.

Kaj pa, če kave ne pijemo ali pa si resnično želimo zmanjšati njeno količino, ker se zavedamo, da njeni hipni učinki kmalu popustijo in nas pogosto pustijo… še bolj brez energije?

Takrat lahko posežemo po alternativah, ki poskrbijo za razvajanje, energijo pa dvignejo na način, ki ne povzroči nenadnega padca energije.

Tako so razmišljali tudi v podjetju Malinca, kjer se še kako dobro zavedajo, kako pomembno je ohranjanje visokega nivoja energije čez ves dan. In to jim tudi s pomočjo napitkov, ki so jih razvili sami, tudi uspeva.

V Malinci so razvili kar tri alternative kavicam, ki uspešno nadomestijo pravo kavo in z lepo barvo, slastnim okusom ter obilico antioksidantov delujejo resnično poživljajoče.

To so:

 • Matcha latte mix s premium japonsko matcho za popolno energijo in ravnovesje. Matcho so v svoj prid izkoriščali tudi samuraji in japonski menihi, Malincini pa sta dodana sta tudi kokosovo mleko in kokosov sladkor.
 • Pink latte mix z liofiliziranimi malinami in perujsko gomoljnico maco poskrbi za energijo, kokosovo mleko in kokosov sladkor dajeta popoln kremen okus, ščepec liofilizirane rdeče pese pa daje čudovito barvo in poskrbi za antioksidante.
 • Maca Coffee mix z okusnim presnim kakavom Criollo in perujsko gomoljnico maco, ki je bila vir energije indijanskih bojevnikov, predstavlja resnično uspešno konkurenco pravi kavi in to popolnoma brez kofeina.

Vse tri napitke lahko najdete na spletni povezavi tukaj.

#4 Hrana

"Si, kar ješ", pravi znan pregovor in kdor želi poskrbeti za več energije, se mora zavedati dejstva, da je hrana tista, ki je glavni vir energije za telo. 

Poskrbimo torej, da bo le-ta uravnotežena in taka, da nam ne bo dodatno jemala energije, kar je pogosta težava pri uporabi sladkorja in pri močno procesirani hrani.

Tudi preskakovanje obrokov na račun dela ni najboljša izbira, ker telo potrebuje stalen dotok energije, lačni pa tudi prehitro posežemo po sladkarijah. Te povzročijo, da sladkor v krvi hitro naraste in tudi precej hitro upade, s čimer pade tudi energija. Obroki naj bodo manjši, a hranljivi, redni in razporejeni tako, da jemo petkrat na dan. Tako bomo preprečili, da bi telo preveč energije porabilo za prebavo večjih in težkih obrokov.

Katera je tista hrana, ki pomaga zvišati nivo energije?

Z dodajanjem nekaterih živil lahko poskrbimo za dodatno energijo, sitost in manj utrujenosti. Zelo primerna so naslednja…

 • Ovseni kosmiči: vsebujejo beta glukane – vodotopno vlaknino, ki poskrbi za občutek sitosti, uravnoteženo energijo in dobro prebavo, saj je tudi ta izredno pomembna za ohranjanje energije.
 • Banane: veliko ljudi meni, da je ta sadež odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov, kalija in naravnih sladkorjev ter s tem tudi vir energije.
 • Jajca: gre za pravo super živilo, ki poskrbi, da smo dolgo siti, hkrati pa nas oskrbi z odlično porcijo beljakovin. Jajca vsebujejo tudi aminokislino levcin, ki uravnava krvni sladkor in sodeluje pri proizvodnji energije v telesu.
 • Avokado: ta sadež je odličen vir esencialnih maščob in vitaminov iz skupine B, zaradi česar je odličen vir energije. Vsebuje pa tudi vlaknine, ki poskrbijo za dolgotrajno sitost.

 • Temna čokolada: antioksidanti v temni čokoladi lahko nekoliko poženejo kri po žilah in na telo delujejo stimulativno. Seveda govorimo o temni čokoladi z visoko vsebnostjo kakava, ki je tudi odličen vir magnezija in drugih pomembnih mineralov.
 • Polnomastne ribe: beljakovine, esencialne maščobne kisline, B vitamini, ki so nujni za boj proti izčrpanosti in utrujenosti… Vse to so lastnosti rib, zato naj se na jedilniku znajdejo čim večkrat.

 • Zelena zelenjava: v sebi skriva veliko magnezija in tudi železa. Pomanjkanje železa je namreč velikokrat prikriti razlog za nizek nivo energije in stalno utrujenost.

Kaj pa, če s hrano ne moremo zagotoviti vsega, kar telo potrebuje za ohranjanje budnosti in energije…

Dejstvo je, da tudi če se še tako trudimo, ob obilici dela kdaj res zmanjka časa, da bi preučili vse minerale in vitamine, ki jih potrebujemo za optimalno delovanje in potem skrbeli še za čisto vse obroke, ki bi morali biti res natančno odmerjeni, da bi vsebovali dovolj hranil.

Vse pogosteje zato številni posegajo po prehranskih dodatkih. S čimer ni nič narobe, če se le zavedamo, kako pomembno je, da so ti kakovostni…

In katero je tisto dopolnilo, ki bi ga najprej svetovali, ko bi nekdo potožil o utrujenosti in izčrpanosti?

To je vsekakor B kompleks. Gre za osem vitaminov iz skupine B, ki tudi po navedbah Evropske agencije za varnost delujejo takole:

 • prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,
 • prispevajo k sproščanju energije pri presnovi,
 • prispevajo k umskim zmogljivostim,
 • prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju,

 • prispevajo k delovanju živčnega sistema
 • imajo vlogo pri ohranjanju normalnih rdečih krvničk,

 • imajo vlogo pri presnovi železa

 • prispevajo k normalnim fiziološkim funkcijam.

Spisek pozitivnih lastnosti je še precej daljši, ogledate pa si ga lahko na tej povezavi.

Kakovosten B kompleks z naravnim vitaminom C in alflfa listi…

Za resnično kakovosten B kompleks so poskrbeli v Malinci. Gre za mešanico vitaminov iz skupine B, ki so jo s pomočjo strokovnjakov oblikovali tako, da se dobro absorbira. 

Dobro absorpcijo so dosegli tako, da so se odločili za oblike vitaminov, ki so aktivne in jih telo lažje sprejme. Primer je npr. folat oz. vitamin B9, ki se od svoje sestre folne kisline razlikuje ravno po tem, da gre za aktivno obliko, za pretvorbo katere telesu ni treba porabljati dodatne energije. 

B kompleks so oplemenitili še z naravnim vitaminom C in alfalfa listi, ki so vir pomembnih mikrohranil.

#5 Gibanje

Gibanje smo že omenili v povezavi s sproščanjem, a treba je poudariti, da je za ohranjanje energije resnično pomembno. 

Kakšno je počutje, ko samo delamo in se pri tem ne gibamo? Odgovor na to najbrž pozna vsak sam…

Dejstvo pa je, da gibanje pozitivno vpliva na produktivnost in fokus. Kadar res nimamo časa za športne aktivnosti, lahko gremo na hiter sprehod, ki bo poskrbel za prekrvavitev in za to, da bo kisik prej našel pot do možganov. 

Ali pa se držimo stare modrosti, ki pravi: »Ko ti nekaj ne gre ali pa si utrujen, trikrat skoči v zrak.« Verjemite, preverjeno pomaga…Članek izraža stališče gostujočega avtorja in ne nujno stališče uredništva.

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.