Lifestyle

Razkrivamo: Redko slišani nasveti Richarda Bransona kako NE izgoreti …

Imeti svoje podjetje. To so sanje številnih, ki vidijo le pozitivne plati uspešnega podjetništva. A podjetništvo s sabo prinese tudi izzive, dolge delovnike in stresne situacije, ki se jih moramo naučiti upravljati, sicer se lahko naše sanje kaj hitro sesujejo kot hišica iz kart. Preverite, kako se s stresnimi situacijami borijo najbolj uspešni podjetniki, kot je Richard Branson …

Kaj sploh je stres?

Stres je normalen odziv telesa na spremembe v okolju in v nas, kaže pa se v naših telesnih, čustvenih in mentalnih odzivih. Stresni odziv telesa nam lahko pomaga, da se lažje prilagodimo zahtevnim situacijam. Lahko smo bolj budni, motivirani in pripravljeni, da se izognemo nevarnosti, tudi če je ta le navidezna. 

Če nas na primer čaka pomemben sestanek, nam lahko stres pomaga, da smo bolj zbrani in fokusirani. Stres pa postane težava, če se stresni dejavniki nadaljujejo brez kakršnega koli olajšanja ali obdobja sprostitve. 

V daljših stresnih obdobjih se naše telo izčrpa, to pa prinese ravno nasprotne učinke. Fokus in motivacija padeta, počutimo se utrujene in preobremenjene, hkrati pa lahko celo zbolimo. Podaljšana obdobja stresa namreč vplivajo na naš endokrini sistem, kar pomeni, da začnejo motiti pravilno izločanje naših hormonov. V takem stanju imamo veliko preveč stresnih hormonov, ti pa pogojujejo celo previsok krvni sladkor, srčne palpitacije ali aritmije in celo hujše težave s srcem.

Razdražljivost in nespečnost seveda še dodatno vplivata na stalen nivo stresa in še več neprijetnih fizičnih odzivov telesa, posledice pa se kažejo tudi v našem odnosu do zunanjega sveta. To pomeni, da trpijo tudi naši odnosi s sodelavci, z zaposlenimi in z družino.  

Sindrom izgorelosti

Pred nekaj leti je Business Insiderobjavil članek o depresiji v staru up podjetjih. Navedli so, da 7 % starupovcev trpi za depresijo, 30 % jih je poročalo, da se spopadajo s posledicami depresije, več kot 50 % pa jih je navedlo, da so se že srečali s sindromom izgorelosti. Ko se stres nalaga in ne konča, se telo namreč izčrpa do te mere, da preprosto ne zmoremo več. In marsikateri podjetnik je na tej točki že obupal …

Ali pa spremenil svoje življenje …

O tem, kaj narediti, da ne bi prišlo do sindroma izgorelosti, je na svojem LinekedInu blogu pisal tudi Richard Branson, ustanovitelj skupine Virgin Grup, ki ima pod svojim okriljem že več kot 400 podjetij. Bransonova mantra proti izgorelosti je to, da si brez izjeme vzame čas zase in za reči, ki ga veselijo in napolnijo z novo energijo. 

Poleg tega se drži tudi pravil proti izgorelosti, ki si jih je postavil, in očitno zelo dobro delujejo. Omejil si je t. i. "screen time"oz. preživljanje časa na telefonu in drugih napravah, saj ne dovoli, da mu po nepotrebnem kradejo čas in pozornost. Izklopimo torej čim več obvestil in si določimo točen čas, kdaj jih bomo pogledali in obkljukali na svojem seznamu. 

Ja, seznamu – delanje seznamov in list je namreč ena od reči, ki Bransonu pomaga k boljši organizaciji njegovega časa.

Najbolj pomembno pa je še vedno to, da si resnično odtrgamo kakšno uro, se popolnima odklopimo od dela, preživimo čas z ljubljenimi osebami in tako poskrbimo za dozo hormonov sreče, ki bodo poskrbeli za veliko boljše počutje kot stresni hormoni. Ko nam kaj uspe, se tudi nagradimo, tu in tam pa preizkusimo kaj čisto novega, kar nam bo na obraz narisalo nasmeh.

Pomen načina razmišljanja 

Naši možgani lahko delujejo na dva načina. Lahko smo strogo ciljno usmerjeni in se ne želimo prilagajati spremembam, kar seveda povzroča še več frustracij in stresa, kadar ne gre vse po naših načrtih. Temu v angleški terminologiji pravimo fixed mindset. Ta način razmišljanja pa lahko z eno samo določitvijo pri sebi spremenimo v growth mindsetGre za veliko bolj fleksibilen način razmišljanja, ki pomeni, da si dopuščamo spremembe v karierni poti, da dovolimo, da kdaj uberemo drugačno pot in da se zavedamo, da popolnoma vsak izziv s sabo prinaša lekcijo, ki nas lahko v prihodnosti ponese le še višje.

Pomembno je tudi, da se obdamo z ljudmi, ki jim lahko zaupamo, da se odkrito pogovarjamo s sodelavci in tudi z družino, da povemo, ko se kdaj ne počutimo najbolje in se naučimo delegirati naloge. Ni treba, da vse naredimo sami, saj obstaja kar nekaj načinov, ki nam lahko pomagajo projekte in naloge delegirati na uspešen način. Ko se povežemo z drugimi in usvojimo nova znanja, se nam odprejo nove poti, pa tudi stres lahko na ta način zatremo, še preden se razvije.

Posvetujmo se torej z ljudmi, ki so na svojem področju uspešni, udeležimo se kakšnega izobraževanja na temo menedžmenta stresa in vodenja projektov, berimo knjige in poslušajmo podkaste. 

S stresom pa se soočajo tudi slovenski podjetniki in podjetnice …

V podjetju Malinca so na temo stresa pripravili podkaste z znanimi in uspešnimi slovenskimi podjetnicami, ki jih vsekakor toplo priporočamo. 

  • Gostili so Sašo Zor, strokovnjakinjo s področja hotelirstva, prodaje in marketinga v turizmu.Saša je direktorica prodaje in marketinga Hotela Intercontinental, je pa tudi mamica, ki ji uspe usklajevati družinsko in poslovno življenje. Je ena tistih modernih ženskih, za katere bi človek rekel, da zmorejo vse. Kako doseči vse to, ne da bi podlegli stresu, pa lahko poslušate tukaj.
  • Druga gostja je bila Lea Filipovič, bolj znana kot Lepa Afna.Je eno prvih slovenskih deklet, ki je začelo z vloganjem o vsebinah, ki so ji blizu. In s tem je tudi uspela. Na Instagramu jo spremlja že več kot 100 000 sledilcev, njen Youtube kanal je eden od bolj gledanih, razvila pa je tudi čisto svojo blagovno znamko. A s tako močno izpostavljenostjo javnosti pridejo tudi trenutki, ki so stresni. Pogovor lahko poslušate tukaj.
  • Gostili pa so tudi Ajdo Rotar Urankar, ki ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja blagovnih znamk.Je tudi športnica, mamica in lastnica spletne trgovinice. Skratka, izredno aktivna ženska, ki ji nekako uspe uskladiti družino, službo, lastno blagovno znamko in še prosti čas. Kako ji vse to uspeva, kako naporen je tak življenjski stil in kako se bori proti stresu, pa nam je zaupala v podkastu tukaj.

Kaj še lahko storimo?

Seveda moramo v boju proti stresu biti pozorni tudi na to, kar potrebuje naše telo. Ponuditi mu moramo dovolj spanja in se zavedati, dačezmerno pitje alkoholnih pijač in tudi kofeinskih napitkov moti naše spanjein delovanje. Poskrbeti moramo tudi za gibanje, saj redna fizična aktivnost sprošča stres, znižuje nivo kortizola in zvišuje nivo endorfinov. Lotimo se lahko še tehnik čuječnosti in meditacije in tudi tako znižamo stresne hormone in zvišamo hormone sreče.

Stres pa povzroči tudi večjo potrebo po hranilih. Poskrbimo torej za zdrave in uravnotežene obroke, pojdimo na občasen pregled krvi, da bomo imeli pravilno oceno o vitaminih in mineralih, ki jih naše telo potrebuje. 

Še posebej veliko potrebo ima telo po hranilih, ki neposredno vplivajo na nivo stresa v telesu, saj jih porablja v večji meri, hkrati pa gre za vodotopna hranila, ki jih izločimo z urinom. Ne le da jih običajno ne zaužijemo dovolj, tudi skladiščiti jih telo ne more. Taki so npr. vitamini B in mineral, kakršen je magnezij…

Delovanje živčnega sistema, psihološko zdravje ter zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti …

Da magnezij in vitamini B res delujejo proti stresu, je znano tudi stroki. Ravno zato je učinke na delovanje živčnega sistema, na psihološko zdravje, na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti ter na sproščanje energije potrdila tudi EFSA – Evropska agencija za varnost hrane.

Pa začnimo kar s prvim ...

Magnezij ima pomembno vlogo pri uravnavanju odziva telesa na stres. Kronični stres izčrpava magnezij v telesu, nizka raven magnezija pa stres še okrepi – tako nastane začaran krog. Pomemben je za številne hormone in nevrotransmitorje, ki sodelujejo pri uravnavanju razpoloženja, študije pa kažejo, da lahko povečanje vnosa magnezija zmanjša anksioznost, ublaži stres in pomaga celo pri depresiji.

Magnezij je bistven tudi za dobro spanje. Sodeluje z namreč nevrotransmitorjem, ki zmanjšuje aktivnost nevronov v možganih, umirja in pomirja živčni sistem ter spodbuja spanje. Prav tako vpliva na melatonin, hormon, ki vpliva na cikle spanja in budnosti ter sprošča mišice. Študije kažejo, da magnezij izboljša čas in kakovost spanja, kar prav tako zniža splošni občutek stresa.

Druga metoda, ki nam pride še kako prav v boju proti stresu je vitamin B ...

Poznamo kar osem vitaminov B, ki jih najbolj poznamo kar pod skupnim imenom B kompleks. Študije kažejo, da obstaja povezava med vitamini B in ravnjo stresa. Ti so nujni za ohranjanje zdravega živčnega sistema in za zdravje adrenalne žleze, ki izloča stresne hormone

V eni od raziskav je 215 zdravih moških 33 dni jemalo B kompleks. Udeleženci so poročali o znatnem izboljšanju ravni stresa, pa tudi splošnega zdravja in počutja. V neki drugi raziskavi pa je skupina, ki je jemala B kompleks, poročala o bistveno zmanjšanem občutku obremenjenosti, boljšem fokusu in o zmanjšanem občutku tesnobe in potrtosti. 

Študije kažejo tudi, da je jemanje prehranskega dopolnila z B kompleksom dober način za ohranjanje zdravja možganov. Če ga jemljemo zjutraj, pa bo vplival tudi na zvišan nivo energije, saj sodeluje pri metabolizmu in pomaga telesu, da iz hrane potegne kar največ energije.

Za dobro jutro in mirno noč …

V podjetju Malinca so poskrbeli, da lahko nekaj proti stresu ukrenemo tako zjutraj kot tudi zvečer. V paketu Stop stres so namreč ponudili tako magnezij kot tudi B kompleks.

Naravni magnezij z ekološkim certifikatom in B kompleks z dodatkom naravnega vitamina C iz sadeža camu camu ter alfalfa listi, ki prispevajo še druga pomembna mikrohranila in telo varujejo pred oksidativnim stresom.

Malincin magnezij je edinstven naravni magnezij iz ekološke pridelave,pridobljen iz alge Ulva lactuca. Magnezij iz naravnih virov telo po podatkih Ameriškega nacionalnega instituta za zdravje absorbira tudi do 40 % bolje kot nekatere umetne različice, za bolj celostno delovanje pa poskrbijo tudi ostala fitohranila, ki so skrita v algi.

Ravno zaradi tega so v Malinci tudi svojemu B kompleksu, ki vsebuje vseh osem vitaminov B, med drugim kakovostno obliko folata, ki je izredno pomemben za zdravje živčnega sistema, dodali tudi naravni vitamin C in prah listov alfalfa. Na ta način so oplemeniti hranilno vrednost in omogočili dodatne antioksidativne učinke B kompleksa na telo. 

Stres je torej kompleksen proces in veliko lahko proti temu fenomenu naredimo sami. Pozitivna naravnanost in kakovosten čas zase sta vsekakor temelj stresnega menedžmenta oz. upravljanja s stresnimi odzivi. Skrb za gibanje, primerne obroke in hranila pa so reči, ki so pomembne za vsakega posameznika. Če pa smo podjetniki in želimo dobre rezultate, pa so tudi nuja, ki je ne smemo izpustiti. Izbira je seveda naša, a od pravilnosti je lahko pogosto odvisen tudi naš uspeh. Izberimo torej modro…

Če želite izbrati naravni ekološki magnezij in B kompleks iz Malince, lahko to storite s klikom tukaj.

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.