Lifestyle

Tri zdrave alternative kavi za več energije …

“Kofetek za lepši začetek” – to je mantra številnih, ki menijo, da je kofein v pravi kavi edina stvar, ki jih lahko zjutraj spravi pokonci. V spodnjem zapisu vam bomo predstavili tri zdrave alternative kavi, ki bodo nivo vaše energije dvignile v nebo. In to na popolnoma naraven in okusen način, brez negativnih učinkov kofeina …

3.10.2021

Mnenja o tem, ali kava na telo deluje pozitivno ali negativno, so že od nekdaj deljena in tudi študije kažejo, da v resnici drži oboje. Pozitivne učinke kave lahko izkoristimo pod pogojem, da ne sodimo med tiste, ki so na kofein zelo občutljivi, in da pijemo kavo le v zmernih količinah.

V nasprotnem primeru je lahko negativnih učinkov na zdravje več kot tistih pozitivnih ...

Tako kot pri vsaki drugi stvari v življenju tudi čezmerna količina kofeina ni nujno dobra. Do dve skodelici na dan sta lahko čisto v redu. Moramo pa vedeti, da kofein z leti čedalje težje presnavljamo in v telesu ostane dlje, kar lahko privede tudi do motenj spanja. Še posebej, če kavo pijemo v popoldanskem času. Ko ne spimo, pa smo še bolj utrujeni in potem spet posežemo po kavi – začaran krog utrujenosti je tako hitro sklenjen.

Stres – sodobna nadloga podjetnikov ...

Lahko si priznamo, da je stres nekaj, čemur podjetniki v današnjem času težko scela ubežimo. To pomeni, da je določena mera stresnih hormonov stalno prisotna in ob pitju kofeinskih napitkov, kot je kava, je to še potencirano.

Kofein v telesu vpliva na sproščanje adrenalina, zato nas poživi, saj moramo biti v stanjih, kjer je adrenalin potreben, nujno budni in prisotni. A vedeti je treba, da gre za stanja, ki so v naravi povezana odzivom, imenovanim "boj ali beg". Ta stanja so običajno kratkotrajna, saj po nenadnem dvigu adrenalina ta ob koncu nevarnosti pade. Mi pa smo še bolj izčrpani in utrujeni. 

Podoben učinek daje tudi kava. Najprej povzroči hiter dvig energije, ki pa kaj kmalu popusti. Sledi še več utrujenosti in s tem dodaten stres ...

Adrenalna žleza, ki uravnava izločanje stresnih hormonov na ta način postaja čedalje bolj izčrpana in lahko nastopi tudi številnim podjetnikom znan sindrom izgorelosti. Pri tem ne gre le za psihološki fenomen, ampak za čisto fizičnega, pri katerem je izčrpana adrenalna žleza skoraj vedno prisotna. 

Kava kot nuja ali le razvada?

Veliko ljudi kavo v resnici pije za razvajanje in tolažbo ter sploh ne toliko zaradi učinka. Podobno kot nekateri v stresnih trenutkih radi posežejo po sladkarijah, se marsikdo – ne vede, da si dela medvedjo uslugo – zateče k skodelici kave. Če bi ostalo pri eni ali dveh, težav pravzaprav ne bi bilo. 

Kava postane težava, ko jo spijemo resnično preveč in brez te razvade ne moremo več. Pravimo, da smo od kave postali odvisni. Za nekatere je taka odvisnost znak, da je čas, da poiščejo zamenjavo … 

Toda ali res obstaja alternativa, ki ponuja odličen okus in takojšne učinke na energijo, da bi bili primerljivi s kavo, kljub temu pa ne bi prišlo do hitrega padca energije?

V podjetju Malinca, kjer se zavedajo pomena bolj zdravih izbir za telo in počutje, so za vse, ki iščejo telesu prijaznejšo alternativo kavi, pripravili tri okusne, barvite in popolnoma naravne napitke. 

Ker so motivi za pitje kave lahko različni in je pri iskanju alternative veliko odvisno od tega, zakaj nekdo pije kavo, so v Malinci svoje kavice prilagodili različnim potrebam in tudi okusom. Skupno jim je to, da so brez umetnih barvil in dodatkov, brez laktoze, pripravljeni za enostavno uporabo in narejeni v Sloveniji.

#1 Maca Coffee mix

Maca je tista gomoljnica, o kateri se v zadnjem času res veliko govori, saj so učinki, ki jih ima na telo, neverjetni. Gre za adaptogeno rastlino z andskih višav. Nadmorska višina, na kateri jo najdemo, znaša več kot 4000 metrov in le redke so rastline, ki v takih razmerah lahko uspevajo. 

Po definiciji so adaptogene rastline, kakršna je maca, nestrupene rastline, ki povečajo sposobnost telesa, da se upre škodljivim učinkom stresa. To lahko storijo ne glede na to, ali je stres fizičen, kemičen ali biološki. Take rastline pa lahko poskrbijo tudi za normalno fiziološko delovanje telesa.

Maca pa ima še en zanimiv učinek – čeprav ne vsebuje kofeina, poskrbi za dvig energije v telesu… 

Poleg vitaminov, mineralov in esencialnih aminokislin vsebuje posebne snovi, ki so lastne samo maci. Gre za macamide in macaene. Študije so pokazale, da lahko maca na metabolizem energije vpliva tako, da se le-ta zviša, poveča se vzdržljivost, ima pa tudi antioksidativno delovanje. 

Učinke so izkoristili tudi v Malinci, kjer so to čudežno rastlino maco združili s polnim okusom pravega kakava vrste criollo in s ščepcem kokosovega sladkorja, ki velja za pravo karamelno specialiteto. Rezultat te povezave je okusen napitek Maca Coffee mix brez kofeina, ki s svojim aromatičnim čokoladnim okusom naravnost očara, zaradi svoje čokoladne barve pa je odličen za vse tiste, ki potrebujejo nekaj, kar tudi vizualno spominja na kavo.

Napitek je odličen tako topel kot tudi hladen. Prehod s pitja kave bo tako še preprostejši, prijetnejši in predvsem okusen in energijsko učinkovit.

#2 Pink latte mix

Tudi napitek Pink latte mix ne vsebuje kofeina, ampak adaptogeno rastlino maco, ki s svojimi neverjetnimi učinki poskrbi za naravno zvišanje energije brez nepotrebnih stranskih učinkov, ki jih ima kava. Ravno nasprotno, maca bo dolgoročno organizem še okrepila in poskrbela za dolgotrajne pozitivne učinke na energijo in tudi na počutje ter posledično produktivnost.

Skrivnost rožnate kavice …

Napitek odlikuje neverjetna rožnata barva, ki jo dajejo liofilizirane maline in ščepec rdeče pese. Liofilizacija je poseben postopek sušenja z zamrzovanjem. Gre za praktično edini postopek, ki pomaga sadju ohraniti barvo in celo naravno prisotne vitamine. Na ta način se hranilna vrednost sadja ohrani.

Maline dajejo napitku prijeten sadni okus in barvo, rdeča pesa, ki je prav tako liofilizirana, pa se v napitku ne okusi, čeprav mu s svojo lepo barvo in hranili daje dodatno vrednost.

Piko na i pa dajeta napitku Pink latte mix kokosovo mleko v prahu in ščepec kokosovega sladkorja, ki ustvarita slastno in kremno strukturo. Napitek je najboljši hladen ali v obliki ledene kavice. Primeren je za takrat, ko se želimo poleg tega, da dobimo dodatno energijo, tudi malce razvajati.

#3 Matcha latte mix

Za vse tiste, ki se kofeinu ne želijo čisto odpovedati, želijo pa ga v bolj zdravi in manj škodljivi obliki, pa so v Malinci pripravili Matcha latte mix.

Že res, da sta imeni matcha in maca podobni, a ne gre za isto rastlino … Matcha je namreč na poseben način vzgojen zeleni čaj, ki osupne s svojimi intenzivno zelenimi lističi. Rastline pokrijejo s ponjavami, da tako upočasnijo njihovo rast in potencirajo vsebnost klorofila in drugih hranljivih snovi. Potem pa te lističe oberejo, po posebnem postopku posušijo in zmeljejo v droben prah, ki ga, za razliko od klasičnih zelenih čajev, zaužijemo celega. 

Matcha, kot vsi zeleni čaji, vsebuje kofein. Nekateri ga imenujejo tudi tein, a gre v resnici za enako stvar. 

V čaju je kofein za razliko od kave vezan na čreslovine, ki absorpcijo kofeina upočasnijo. Največja razlika pa je v tem, da matcha vsebuje tudi posebno aminokislino L-teanin. Ta deluje na telo pomirjevalno, v kombinaciji s kofeinom pa poskrbi za učinek sproščenosti in energije hkrati

Skrivnost japonskih menihov je razkrita …

Ne samo, da smo po pitju matche bolj budni, ampak tudi bolj sproščeni. Izredno se zviša fokus, kar so s pridom uporabljali že japonski menihi v svojih meditacijah, danes pa tudi številni podjetniki, ki so svojo dnevno skodelico kave zamenjali za skodelico matche. 

Malinca je svoj napitek oblikovala kot trendi Matcha latte napitek, ki pa ne vsebuje mleka z laktozo, ampak kokosovo mleko v prahu in malce kokosovega sladkorja. Kremna kombinacija okusov in energija, ki jo daje napitek, preprosto navdušita, privoščimo pa si ga lahko tako hladnega kot tudi toplega.

Možnosti za bolj zdrave izbire torej obstajajo, le izbrati jih je treba…

Če želite poskusiti vse tri Malincine kavice in med njimi izbrati svojo najljubšo, lahko to storite na tej povezavi.

Komentarji (0)

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna.